Het Belang van Limburg

“Zoontje pas na een week mogen zien”

-

Elf jaar geleden werd Peltenaar Rob Walbers verliefd. Op Japan, en op zijn Japanse vrouw Asuka. Die liefde werd bezegeld met zoontje Quinn, die hij door de coronamaat­regelen pas na een week mocht zien. Quinn Walbers uit Tokio, geboren op 23 december 2020, staat donderdag net als 2.239 andere jongens in de Babyspecia­l. Quinn: een naam die zowel door de grootouder­s in Pelt, als de Japanse grootouder­s juist uitgesprok­en wordt. “Dat vonden we heel belangrijk”, vertelt fotograaf Rob Walbers, die sinds 2010 in Tokio woont. “Quinn spreek je in het Japans ook gewoon uit als kwin. Maar in Japan krijgt een naam op basis van de schrijfwij­ze een extra betekenis. Door al die tekens, kan je Quinn op 250 verschille­nde manieren schrijven. De combinatie die wij gekozen hebben betekent: ‘het geluid van de toekomst’.”

Zwaaien

In Japan mag de moeder de eerste maand niet buitenkome­n. “Na een maand moet ze op controle, en pas dan mag ze weer naar buiten”, zegt Rob. “Door de coronamaat­regelen mocht ik als papa ook niet naar het ziekenhuis komen. Niet tijdens de bevalling, maar ook niet in de week nadien. Ik heb Quinn de eerste week dus niet gezien. De restaurant­s zijn hier gewoon open, maar in een ziekenhuis mag niemand komen. De regels zijn de regels, maar het is raar als je weet dat je kindje geboren is en dat jij er zelf niet bij mag zijn.

Asuka en Quinn lagen op de derde verdieping, met zicht op de fietsenpar­king. Ik ben dus elke ochtend met de fiets naar het ziekenhuis gereden om door het raam te gaan zwaaien. Toen ik hem na een week eindelijk mocht zien, was dat natuurlijk een heel mooi moment. Vanaf toen begon het voor ons als gezinnetje. Dat was heel intens, maar heel schoon.”

Dekentje

Helaas hebben de grootouder­s Quinn nog niet kunnen zien. “Mijn ouders wonen in Pelt: het zal nog wel even duren voor ze kunnen kennismake­n. Voorlopig gaat alles enkel online. Quinn heeft wel een dekentje en knuffel bij hem, gebreid door zijn oma uit Pelt. En hij komt natuurlijk, op vraag van mijn ouders, in de Babyspecia­l.” (lacht)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium