Het Belang van Limburg

Werklooshe­id stijgt in Limburg minder sterk dan elders

- Guido Cloosterma­ns

De impact van de tweede coronagolf is in Limburg voorlopig minder groot dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit de coronamoni­tor van POM Limburg.

Hoewel het aantal Limburgse werkzoeken­den in december steeg, verliep die stijging minder fors dan in andere provincies. Eind 2020 telde de VDAB in onze provincie 24.754 nietwerken­de werkzoeken­den. Dat was een stijging met 3,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De toename van de Limburgse werklooshe­id verliep daarmee minder snel dan in andere Vlaamse provincies. Gemiddeld werden in Vlaanderen in december vorig jaar 6,5 procent meer werkzoeken­den geteld dan in december 2019. Volgens de POM Limburg zijn de cijfers bemoedigen­d. “Ook tijdens de eerste coronagolf hield de Limburgse economie verhouding­sgewijs iets beter stand dan in de rest van Vlaanderen. We moeten die trend vasthouden zodat we de gevolgen voor Limburg zo goed mogelijk kunnen beperken en we samen zo snel mogelijk uit de crisis geraken”, aldus gedeputeer­de en POM-voorzitter Tom Vandeput.

Vacatures

Ook de Limburgse vacaturema­rkt vertoonde eind 2020 een minder negatieve trend. Terwijl het aantal nieuwe vacatures in Limburg daalde met 2,5 procent, was dat in de rest van Vlaanderen met 4 procent.

De tweede coronagolf heeft ook een minder grote impact dan de eerste golf. In het voorjaar van 2020 steeg het aantal niet-werkende werkzoeken­den op jaarbasis nog met 15 procent, terwijl het aanbod aan vacatures kelderde met 49 procent.

Bij de cijfers moet natuurlijk rekening gehouden worden met de tijdelijke werklooshe­id. In november waren er op basis van voorlopige cijfers weer meer dan 32.000 tijdelijk werklozen in Limburg, een stijging met 53 procent sinds september maar toch heel wat lager dan de meer dan 100.000 in april.

“Hoewel het voor bepaalde sectoren bijzonder moeilijk is, lijkt de impact van de tweede coronagolf op de Limburgse arbeidsmar­kt minder ingrijpend dan de eerste golf. Anderzijds dreigen nog heel wat werknemers die vandaag in tijdelijke werklooshe­id zitten, in de echte werklooshe­id terecht te komen en is er onzekerhei­d over het aantal faillissem­enten dat op ons afkomt”, aldus Vandeput.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Voorzitter Tom Vandeput van POM Limburg.
FOTO LUC DAELEMANS Voorzitter Tom Vandeput van POM Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium