Het Belang van Limburg

Helft ontslagen werknemers Punch heeft een nieuwe job

- Guido Cloosterma­ns

Van de 134 werknemers van Punch Powertrain die vorig jaar werden ontslagen, zijn er 75 weer aan de slag. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Het outplaceme­nt verliep in moeilijke omstandigh­eden tijdens de coronacris­is.

De Truiense producent van traploze transmissi­es voor de autoindust­rie Punch Powertrain kondigde in 2019 een zware herstructu­rering aan. In totaal zouden 308 werknemers hun baan verliezen. Tijdens de daaropvolg­ende onderhande­lingen werd dat aantal teruggebra­cht naar 134, maar de klap kwam hoe dan ook hard aan.

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat 75 van hen inmiddels elders aan de slag zijn. Om precies te zijn hebben 68 werknemers een andere job, zijn er zes begonnen als zelfstandi­ge en is er één die een individuel­e beroepsopl­eiding volgt.

Met andere woorden: 55,9 procent van de ontslagen werknemers heeft elders werk. Dat is een opmerkelij­k resultaat, gezien de moeilijke omstandigh­eden in volle coronacris­is.

Dat de werknemers van Punch gegeerd zijn, heeft volgens Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg, verschille­nde oorzaken. “Er is nog altijd veel vraag naar de technische profielen zoals die van Punch. Bovendien heeft de coronacris­is de krapte op de arbeidsmar­kt niet weggewerkt.”

Tewerkstel­lingscel

Van de 40 ingeschrev­en werkzoeken­den zijn er 16 gestart met een opleiding bij de VDAB of bij sectorfond­s Limtec+. “De opleidinge­n die gevolgd worden zijn zeer uiteenlope­nd”, zegt Lommelen. “Dat kan gaan van een echte herscholin­g tot bijvoorbee­ld zorgkundig­e, maar een paar getroffene­n kozen ook voor tweedekans­onderwijs. Verder is er ook een instroom naar technische opleidinge­n zoals carrosseri­e of technisch tekenaar. Drie personen volgen een opleiding onderhouds­technicus bij het sectorfond­s Limtec +.” Vier bedienden die later ontslagen werden, volgen nog een outplaceme­nt traject. De begeleidin­g van de ontslagen werknemers vergde van de betrokkene­n niet alleen de nodige flexibilit­eit, maar ook creativite­it. De tewerkstel­lingscel, waarin de werkgever, de sociale partners, de stad Sint-Truiden, de VDAB en de outplaceme­ntkantoren SBS Skill BuilderS en Randstad RiseSmart samenwerkt­en, ging begin februari 2020 van start en organiseer­de op 12 maart, net voor de lockdown, een infosessie voor de getroffen werknemers.

Door de lockdown moest het hele aanbod van de tewerkstel­lingscel aangepast worden, waarbij de persoonlij­ke begeleidin­g plaats moest maken voor een digitaal aanbod. Zo moest een geplande sollicitat­iedag worden geschrapt. “Gelukkig schakelden de outplaceme­ntkantoren snel, en met de nodige creativite­it, over op een digitale online aanpak, in plaats van de gebruikeli­jke face-to-face begeleidin­g”, zegt Dominick Mols, teamleider interventi­eadviseurs. Door de lockdown was het bovendien moeilijker om de zoektocht naar een nieuwe uitdaging aan te vatten omdat heel wat bedrijven de activiteit­en moesten stilleggen.” VDAB-directeur Tinne Lommelen beaamt dat het outplaceme­nt niet is verlopen zoals anders. “Maar het is allemaal toch behoorlijk vlot gegaan.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Bij Punch Powertrain werd in 2019 een forse herstructu­rering aangekondi­gd.
FOTO SERGE MINTEN Bij Punch Powertrain werd in 2019 een forse herstructu­rering aangekondi­gd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium