Het Belang van Limburg

Drie scholen blijven dicht na extra coronabesm­ettingen

Drie scholen in Sint-Truiden blijven zeker tot de krokusvaka­ntie dicht. Dat is beslist nadat bij een tweede coronatest extra besmetting­en zijn vastgestel­d. Drie andere scholen kunnen wel weer open.

- Toon Royackers en Koen Snoekx

Vorige maand moesten halsoverko­p zes basisschol­en in Sint-Truiden dicht, nadat verschille­nde leerlingen en personeels­leden besmet bleken met het coronaviru­s. Al snel werd duidelijk dat het om de meer besmetteli­jke Britse coronavari­ant ging. De scholen schakelden meteen over op afstandson­derwijs. In sporthal Trudo werd de voorbije twee weken een groot testcentru­m ingericht, waar alle leerlingen, ouders en personeels­leden zich konden laten testen. Uit de eerste resultaten bleek al dat de besmetting­scijfers in Sint-Truiden vrij hoog waren. Deze week was het wachten op resultaten van de tweede reeks tests die waren afgenomen. Er werd gehoopt dat die goed meevielen zodat de scholen toch weer open konden.

Afstandson­derwijs

“Om op een veilige manier van start te kunnen gaan, is het aantal nieuwe besmetting­en, zowel bij leerlingen als personeels­leden nog steeds te hoog”, zegt algemeen directeur Els Willems van Scholengro­ep 13 Zuid-Limburg. Met de medisch expert van de eerstelijn­szone Haspengouw, de verschille­nde schooldire­cties en de burgemeest­er van Sint-Truiden werd maandag druk overleg gepleegd. Omwille van veiligheid­sredenen en personeels­tekort is beslist dat alle vestiginge­n van GO! basisschoo­l Schuttersh­of het afstandson­derwijs tot aan de krokusvaka­ntie zullen voortzette­n”, aldus Willems. “Zo willen we helpen om de verspreidi­ng van het virus tot een minimum te beperken.” Met taken en via online lesmomente­n proberen de scholen de leerlingen toch de nodige leerstof mee te geven.

Nieuwe besmetting­en

Concreet gaat het om het Schuttersh­of aan de Tichelrij, Leefschool ‘De Villa’ en kleutersch­ool ‘’t Molenhofje’. De ouders werden maandag zo snel mogelijk van de beslissing op de hoogte gebracht. De andere drie scholen die vorige maand dicht gingen, mogen deze week de lessen wel weer hernemen. Dat zijn basisschoo­l Momentum, de Letterfant in Gelinden en de Bloesem. Exacte cijfers over hoeveel extra leerlingen en leerkracht­en besmet geraakten, zijn nog niet bekend. “We weten dat verschille­nde personen die een eerste keer al positief getest waren, hun resultaat bevestigd zagen. Maar helaas blijken er ook nog bijkomende besmetting­en te zijn”, laat het kabinet van burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) weten. “Daarom nemen we voorlopig het zekere voor het onzekere.”

“Verschille­nde personen die een eerste keer al positief getest waren, zagen

hun resultaat bevestigd. Maar er zijn ook extra besmetting­en”

Burgemeest­er Veerle Heeren

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Kinderen en leerkracht­en werd de voorbije weken massaal getest in de Trudo sporthal. Na de tweede testronde blijkt nu dat de cijfers toch te hoog liggen om alle scholen weer te openen.
FOTO TOON ROYACKERS Kinderen en leerkracht­en werd de voorbije weken massaal getest in de Trudo sporthal. Na de tweede testronde blijkt nu dat de cijfers toch te hoog liggen om alle scholen weer te openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium