Het Belang van Limburg

Garagehoud­er steelt, ontmantelt en verkoopt auto’s dan door

-

Een garagehoud­er uit Heers is veroordeel­d tot 5 jaar cel, waarvan 4 effectief. Samen met vier kompanen had hij een business rond gestolen auto’s opgezet. De bende zat achter de diefstal van achttien auto’s in Limburg en Wallonië.

In oktober 2016 begon het grootschal­ige onderzoek toen de politie een gestolen wagen uit Bilzen terugvond op een parking in Borgloon. In de middencons­ole lag een gepreparee­rde sleutel die door de dieven zelf was gemaakt. De mannen hadden altijd dezelfde modus operandi. Eerst werd het slot van de wagen opgemeten. Vervolgens knipten ze een nieuwe sleutel. Dan braken ze het dashboard open om de elektronic­a te manipulere­n en te kopiëren. Zo konden de mannen er telkens opnieuw vandoor gaan met een lukraak geparkeerd­e auto. Ze hadden het vooral gemunt op Volkswagen­s. Door politionel­e informatie over een garagehoud­er in Heers en een van zijn kompanen uit Riemst, kwam het onderzoek in een stroomvers­nelling terecht. De mannen doorkruist­en heel Limburg, maar ook in Luik, Durbuy en Bergen gingen ze op zoek naar interessan­te auto’s.

Op 21 maart 2017 werd een huiszoekin­g uitgevoerd in de garage in Heers. “Daar vonden we drie motorblokk­en van gestolen voertuigen. Er is bovendien nog veel meer aan de hand dan wat er in dit dossier weerhouden is. Er is ook sprake van voertuigen die gestolen werden in Duitsland en Spanje, maar die diefstalle­n zijn niet in het dossier opgenomen. Het schetst natuurlijk wel de context”, aldus de aanklager. De gestolen voertuigen werden ontmanteld of doorverkoc­ht. In totaal konden zes beklaagden aan het dossier gelinkt worden, waaronder de echtgenote van de garagehoud­er. Zij kreeg een celstraf van twee jaar, waarvan een jaar met uitstel en een boete van 800 euro.

Een 25-jarige man uit Kortessem kreeg een celstraf van 18 maanden met gedeelteli­jk uitstel. Een Nederlands­e opkoper kreeg de vrijspraak omdat hij niet wist dat het om gestolen goederen ging. Een man uit Tongeren kreeg een celstraf van een jaar met de helft uitstel voor hand-en-spandienst­en.

De garagehoud­er zelf kreeg een celstraf van 5 jaar, met uitstel van een jaar, en een boete van 800 euro. Zijn kompaan uit Riemst kreeg 4 jaar, waarvan 2 met uitstel. In totaal moeten de twee mannen opdraaien voor de terugbetal­ing van 148.578 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium