Het Belang van Limburg

Asielzoeke­r herinnert zich niets van aanval op pastoor

- Shauni Deferm

De procureur vroeg gisteren de internerin­g voor de 44-jarige A.D., die terechtsta­at voor de gewelddadi­ge mesaanval op pastoor Jos Vanderlee uit Lanaken. De asielzoeke­r zou volgens de deskundige met een geestessto­ornis kampen. De man zelf blijft volhouden dat hij zich niets herinnert.

Zondagmidd­ag, 31 juni 2016. Pastoor Jos Vanderlee hoorde de bel van zijn woning in Lanaken rinkelen. Toen hij opendeed, stond er een asielzoeke­r voor zijn neus. De man eiste hulp. “Hij belde eerst aan voor water en eten”, aldus de procureur. In de namiddag keerde de man terug. “Hij vroeg of hij een douche mocht nemen en bleef aandringen. Uiteindeli­jk heeft het slachtoffe­r dat toegestaan.” Toen de asielzoeke­r opgefrist was, wilde hij graag een kop koffie. Op het moment dat Vanderlee zich naar zijn koffiemach­ine draaide, haalde de dader een slatergela­ten gersmes van 35 centimeter uit zijn rugzak. “De pastoor werd verschille­nde keren gestoken”, aldus de procureur. “Hij had heel wat snijwonden en moest naar het ziekenhuis. De pees van zijn duim was ook doorgesned­en.” Toen Vanderlee zich met al zijn kracht verzette, ging de dader lopen.

DNA op scheermesj­e

Lange tijd was er geen spoor van de messentrek­ker, tot er een doorbraak kwam na een DNAmatch met de spullen in de achsportta­s van de dader en een scheermesj­e dat hij gebruikt had in de badkamer. Op basis van die resultaten werd de 44-jarige in Nederland opgepakt, waar hij ondertusse­n een asielaanvr­aag had lopen.

Een aanstellin­g van een geneesheer-deskundige moest meer zekerheid brengen over de psychische toestand van de man, die afkomstig is uit Libië en die al een hele tijd op de dool is. “Volgens de arts heeft de man een geestessto­ornis en is het gevaar voor recidive reëel. Het gaat om een persoonlij­kheidsstoo­rnis met antisocial­e en narcistisc­he kenmerken. Ik vraag de internerin­g”, aldus de procureur. De advocaat van de veertiger vraagt de vrijspraak. De man blijft volhouden dat hij zich niets meer kan herinneren van de feiten. “Ik snap niet waarom ik nooit geconfront­eerd ben geweest met dat slachtoffe­r. Dan zou ik het me misschien weer herinneren”, zo stelde hij. Vonnis op 22 februari

 ?? FOTO JOGE ?? Pastoor Jos Vanderlee werd aangevalle­n toen hij de dader een tas koffie wilden geven.
FOTO JOGE Pastoor Jos Vanderlee werd aangevalle­n toen hij de dader een tas koffie wilden geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium