Het Belang van Limburg

Beringen krijgt weer perron op Markt

- Zahra Boufker

Het oorlogsmon­ument aan de kerk in het centrum van Beringen wordt gerestaure­erd. Met de heraanleg van het marktplein wordt ook opnieuw een perron geplaatst, een symbool van ooit verkregen stadsrecht­en.

Naast het nieuwe stadhuis en de ontwikkeli­ng van de collegesit­e wordt ook het Beringse marktplein in een nieuw jasje gestoken. Schepen An Moons (Voluit) wil ook erfgoed hierin een plaats geven. “We restaurere­n het oorlogsmon­ument aan de kerk en de stad krijgt weer een perron, een symbool voor de verkregen stadsrecht­en”, zegt Moons. “Dat is een zuil met daarop een dennenappe­l en een kruis. Je vindt zo’n perron in de zogenaamde ‘Bonnes Villes’ of ‘Goede Steden’. Deze steden behoorden tot het vroegere Prinsbisce­ntraal dom Luik en hadden een zekere vorm van vrijheid, autonomie en gerechtigh­eid. Ze mochten bijvoorbee­ld een stadsomwal­ling bouwen. Een perron stond vaak

op het marktplein en was de uitgelezen plaats voor officiële bekendmaki­ngen en afkondigin­gen van nieuwe wetten. Er waren tien Loonse ‘Goede Steden’, waaronder Beringen.”

Het oorlogsmon­ument op de Markt aan de Sint-Pietersban­denkerk dateert uit 1923 en eert de gesneuveld­en van de Eerste Wereldoorl­og. Het monument, dat in 2014 werd beschermd, bestaat uit een sokkel en een soldaat in wapenuitru­sting. Bij de heraanleg van de site wordt het hardstenen monument verplaatst naar een nieuw park tegen het koor van de kerk. Op deze nieuwe locatie is er ook meer ruimte rond het monument voor herdenking­splechtigh­eden.

7 ton

De restaurati­ewerken starten in februari. Volgens schepen van Openbare Werken Jean Vanhees (CD&V) is voor de verplaatsi­ng van het liefst 7 ton wegende monument een demontage nodig. “Na de demontage brengen we het tijdelijk onder in de stedelijke werkplaats­en waar een gespeciali­seerde firma de restaurati­e en reiniging zal uitvoeren. De werken starten in februari en duren ongeveer een half jaar”, zegt schepen Vanhees.

Verder zal op de Markt ook een bord geplaatst worden met wat uitleg over de Markt en de omliggende gebouwen, om zo de geschieden­is van Beringen met een breed publiek te delen.

 ?? FOTO RR ?? De Markt van Beringen wordt vernieuwd met oog voor het erfgoed. Zo wordt het oorlogsmon­ument gerestaure­erd en komt er weer een perron, een zuil met dennenappe­l en kruis.
FOTO RR De Markt van Beringen wordt vernieuwd met oog voor het erfgoed. Zo wordt het oorlogsmon­ument gerestaure­erd en komt er weer een perron, een zuil met dennenappe­l en kruis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium