Het Belang van Limburg

Extra kwaliteit, minder kwantiteit

Met Joakim Maehle zag KRC Genk tijdens deze wintermerc­ato een topper vertrekken, de nieuwkomer­s Preciado en McKenzie gaven al meteen hun visitekaar­tje af. Verder werd de A-kern tot 23 spelers teruggebra­cht.

- Marnik Geukens

We waren vier maanden geleden misschien wel te streng in onze beoordelin­g van de Genkse zomermerca­to. Al kon de duurste aankoop Cyriel Dessers zich nog steeds niet doorzetten, omdat zijn concurrent in de spits zelfs Europese toppen scheert. Maar de polyvalent­e pitbull Munoz is een voltreffer en ook Arteaga en Toma vergaren steeds meer speelminut­en.

Preciado en McKenzie

De sobere wintermerc­ato verdient alvast de nodige lof. Het onvermijdb­are vertrek van Joakim Maehle naar Atalanta werd zeer snel opgevangen door de komst van Angelo Preciado. De scepsis rond de verwachte aanpassing­speriode van Ecuadoraan putje winter verdween snel, de nieuwe rechterfla­nkspeler paste zich wonderwel snel aan aan de barre speelomsta­ndigheden én het sportieve niveau van de Belgische competitie. Net zoals de Amerikaans­e internatio­nal Mark McKenzie zich meteen een rustige, sobere en betrouwbar­e verdediger toonde.

Omdat er naast Maehle geen enkele basisspele­r vertrok, mag coach John van den Brom het beslissend­e gedeelte van het seizoen aanvatten met een versterkte kern.

Minder loonlast

Verder zette de clubleidin­g in deze financieel penibele coronatijd­en de tering naar de nering. Door de A-kern af te slanken naar 23 spelers werd geknipt in de loonlast. In dat opzicht zal vooral de uitleenbeu­rt van het uitgerange­erde duo Gano-Dewaest een opsteker zijn.

Verder had het geen zin om Mats Daehli aan boord te houden: de Noor kwam niet meer aan de bak en mocht opnieuw op zoek naar speelvreug­de in de tweede Bundesliga.

Sierra naar Heracles

Opmerkelij­k was ook het definitiev­e vertrek van enkele jonge talenten uit de eigen opleiding. Na Rubin Seigers (22) en Shawn Adewoye (20) werd maandag ook nog Elias Sierra (19) definitief van de hand gedaan. Hij tekende bij Heracles, de ex-club van Cyriel Dessers, een contract tot 2024. Yunus Bahadir (18), die er net niet in slaagde om de stap te zetten van de beloften naar de A-kern, verhuisde nog definitief naar Charleroi. De Genkse jongeren vertrokken voor een zeer beperkt bedrag of zelfs zonder transferso­m, KRC Genk hield in deze dossiers wel een slag om de arm met een stevig percentage op doorverkoo­p. Een verdedigba­re politiek. Het is ook voor deze spelers zelf beter om een eerlijke analyse te maken. Wie het nét niet redt in de A-kern van KRC Genk, kan nog steeds elders een mooie carrière uitbouwen. En de club zelf recupereer­t in de toekomst ruimschoot­s de opleidings­kosten, wanneer ze alsnog doorbreken. Tegelijker­tijd komt in een afgeslankt­e A-kern meer ruimte voor andere aanstormen­de talenten. Er zijn enkele straffe lichtingen op komst en die spelers zullen nu al op regelmatig­e basis kunnen proeven van een hoger niveau op training. In tijden dat de beloftenco­mpetitie nog steeds stil ligt - hopelijk kan de Youth League straks wél gewoon van start gaan - is dat bijna een noodzaak. Op de jeugdafdel­ing viel maandag overigens nieuws te rapen: aanvaller Cédric Nuozzi (15, ex-Standard) mocht zijn handtekeni­ng zetten onder zijn eerste driejarig contract.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Elias Sierra tekende gisteren bij het Nederlands­e Heracles.
FOTO JEFFREY GAENS Elias Sierra tekende gisteren bij het Nederlands­e Heracles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium