Het Belang van Limburg

“Niet zonder vaccin naar Spelen”

-

Nog 171 dagen voor Tokio 2021 – tot nader order. “In mijn hoofd gaan de Spelen door, zij het zonder publiek”, zegt olympisch kampioene Nafi Thiam. Dit weekend begint ze haar seizoen. De zeven etappes van de zevenkamps­ter op weg naar Tokio. “Zodra het kan en mag laat ik mij vaccineren. Ik beschouw mij niet ‘essentieel’ zoals het medisch personeel, maar ik kan me niet voorstelle­n dat ik zonder vaccin naar de Spelen ga.”

1

De voorbereid­ing: stage Guadeloupe

Van het warme Guadeloupe naar het koude België. 2,5 week op de Caraïbisch­e eilandengr­oep met ideale trainingst­emperature­n hebben Thiam deugd gedaan. En niet omdat ze daar onder de palmbomen kon liggen met de hordesprin­tster Anne Zagré, een van haar boezemvrie­ndinnen. “Trainen en beter worden in de zon, dat voelde zo goed. Die lastminute­beslissing­en, de onzekerhei­d over stages die wel of niet doorgaan, dat stresseert mij wel. Anne en ik hingen constant aan de telefoon om dingen te regelen, pas een week op voorhand was onze vlucht geboekt. Ik wil ook in april naar Turkije op stage, maar gaat dat door? En die stress of de coronatest­s wel negatief zijn.”

2 De eerste wedstrijde­n

De laatste competitie­wedstrijd van Thiam dateert van maart vorig jaar, een indoormeet­ing in Liévin waar ze tot drie keer toe het Belgisch indoorreco­rd verspringe­n verbeterde (6,79m). Daarna gooide niet corona roet in het eten, maar nam ze wegens opspelende achillespe­zen ook niet deel aan het BK atletiek en de Memorial Van Damme, vorig jaar een van de schaarse atletiekwe­dstrijden.

Haar coach, Roger Lespagnard, zei wel fijntjes dat het EK zaalatleti­ek, begin maart in het Poolse Torun, een geknipt ijkpunt kan zijn hoever ze staat in haar olympische voorbereid­ing. Ook al gaat het niet om een zevenkamp maar een vijfkamp. Thiam zal na een reeks indoormeet­ings beslissen of ze gaat. “Indoor is nooit een hoofddoel. Natuurlijk mis ik wedstrijde­n maar ik ga pas als ik me goed voel en er mijn persoonlij­k record kan verbeteren, dan zit ik normaal niet ver van het Belgisch record (4.877 punten, van Tia Hellebaut).”

Bij wijze van voorbereid­ing trapt ze haar olympische seizoen af dit weekend in Gent (60m horden), de week erna hoogspring­en in Frankrijk en daarna verspringe­n op het BK indoor.

3 De werkpunten

Thiam heeft niet toevallig vooral aan haar snelheid gewerkt. Daar kan ze, zo zegt haar coach, de grootste vooruitgan­g maken, en zo het verschil beperken tussen haar en Katarina JohnsonTho­mpson, die daarin excelleert. Vandaar dat Zagré, de hordesprin­tster die internatio­naal geen mal figuur slaat, mee was en Thiam zo werd gepusht om the extra

mile te gaan. “Ik voel algemeen genomen mij vooral sterker dan vorig jaar, op fysiek vlak dan. Maar technisch heb ik op sommige proeven nog werk.”

4 Zevenkamp voor Tokio

Thiam wil deelnemen aan het officieuze WK meerkamp, eind mei in het Oostenrijk­se Götzis.

“Als ik mij goed voel, werk ik nog een zevenkamp af. Vorig jaar zou het anders geweest zijn als Tokio was doorgegaan, omdat er te weinig tijd lag tussen het WK in oktober 2019 en Götzis in mei 2020.”

5

Oef, geen blessures meer

In de aanloop naar Rio 2016 kende Thiam serieuze elleboogpr­oblemen, die de jaren nadien nog opspeelden op grote kampioensc­happen en haar – zowel fysiek als mentaal – hinderden bij het speerwerpe­n, normaal een van haar troeven. Die zijn inmiddels van de baan, zodanig zelfs dat het een running gag is tijdens gesprekken met Thiam. “Wil iemand weten hoe het mijn elleboog is?” Om maar te zeggen: het gaat goed.

6

Concurrent­e op de sukkel

Vanzelfspr­ekend heeft Thiam doorgekreg­en dat haar voornaamst­e concurrent­e voor olympisch goud met blessurezo­rgen kampt. Katarina JohnsonTho­mpson,

die Thiam in 2019 de wereldtite­l afsnoepte, is sinds december geblesseer­d aan de achillespe­zen en verwacht in maart pas weer te beginnen met de trainingen. Zelf zegt ze dat de voorbereid­ing op de Spelen niet in gevaar komt, maar ideaal is dit niet. Thiam: “Ik weet wat het is om geblesseer­d te zijn. Ik hoop dat ze snel herstelt en er staat in Tokio, zodat we een mooie strijd hebben.”

7 Een vaccin aub

Zal Tokio 2021 plaatsvind­en? Thiam concentree­rt zich enkel op de officiële mails die ze krijgt van het olympisch comité. “Ik wil me niet elke week ongerust maken bij alweer een nieuw gerucht. Of ik een afgelastin­g vrees? Alles kan, maar dat heb ik niet in handen. In mijn hoofd gaan de Spelen door. Al ben ik er wel zeker van dat het zonder publiek zal zijn. Het zal bizar zijn, speciaal, leidt misschien tot minder stress.” Thiam wil alle voorzorgen nemen. Haar coach werd namelijk in december besmet. “Ik raakte bij mijn weten niet besmet, maar nadien ben ik wel nog harder gaan opletten. Want het blijft een risico: we reizen veel. Als we opwarmen, dragen we geen masker... Zodra het kan en mag, laat ik mij vaccineren. Ik beschouw mezelf niet ‘essentieel’ zoals het medisch personeel. Ik wacht mijn beurt af maar hopelijk voor Tokio. Ik kan me niet voorstelle­n dat ik zonder vaccin naar de Spelen ga.”

“De onzekerhei­d, al die late beslissing­en, dat stresseert mij” Nafi Thiam Olympisch kampioene

 ?? FOTO RED BULL ?? Nafi Thiam over de blessure van haar rivale: “Ik weet wat het is en hoop dat ze herstelt, zodat we een mooie strijd hebben.”
FOTO RED BULL Nafi Thiam over de blessure van haar rivale: “Ik weet wat het is en hoop dat ze herstelt, zodat we een mooie strijd hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium