Het Belang van Limburg

Nog meer moois lonkt

- Wim Vos

WIELRENNEN/VELDRIJDEN/MOUNTAINBI­KE PLANNING VAN DER POEL

Opnieuw voorjaarsk­lassieker?

JA

Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl en Amstel in 2019. Ronde van Vlaanderen in 2020. Schrijft Van der Poel ook in 2021 een klassieker op zijn naam? Vermoeid na de crosswinte­r is hij alleszins niet. “Ik voel mij heel fris”, klinkt het. “Op dat vlak hebben we de winter goed aangepakt.” Vier grote eendagswed­strijden heeft Van der Poel aangestipt: “De twee Italiaanse klassieker­s Strade en Sanremo - de Ronde en Roubaix.”

Die laatste lijkt hem als crosser op het lijf geschreven. Maar, stipt Van der Poel aan: “Ik heb die koers nog nooit gereden. Het wordt dus sowieso speciaal en bizar. Ik heb vorig jaar wel al een verkenning gedaan, en dat zal straks opnieuw gebeuren. Maar dat is nog geen wedstrijd.”

Bovendien zou ook een nieuwe zege in die andere kasseiklas­sieker VdP wel iets zeggen. Fabian Cancellara is de laatste renner die de Ronde tweemaal op rij won. Zou hij…? “Een nieuwe Ronde van Vlaanderen zit wel ergens in mijn achterhoof­d, ja.”

Meteen scoren

in de Tour? NIET NOODZAKELI­JK

In juli neemt Alpecin-Fenix voor het eerst deel aan de Tour. Mét Van der Poel, maar vijf dagen na de finish in Parijs starten de Spelen in Tokio al. “Om op de Spelen in allerbeste vorm te zijn, had ik de Tour misschien liefst overgeslag­en”, klinkt het eerlijk. “Alleen willen het team en de sponsors mij er absoluut bij, en dat begrijp ik. Zij betalen mijn loon. Af en toe wat water bij de wijn doen is niet slecht. Ik heb al heel veel privileges en vrijheid. Hoeveel renners mogen weg, cross en mountainbi­ke combineren? En de Tour is ook geen straf, hè.”

Alles wijst op een tussenoplo­ssing: starten in de Tour, maar zonder de drie weken vol te maken, en met de Spelen in het achterhoof­d. “Het plan was om de Tour volledig te rijden”, beaamt Van der Poel. “Maar als ik zo het risico loop niet top te zijn in Tokio, overweeg ik om er vroeger uit te stappen,.”

Medaille op de Spelen?

JA

Dat de mountainbi­kewedstrij­d op de Spelen een uitgesprok­en doel is, is geen geheim. Maar vindt Van der Poel in al die drukte de kans om zich op zijn derde discipline toe te leggen? Hij maakt zich sterk van wel. Dat zal in mei en juni gebeuren. “Voorlopig staan er drie Wereldbeke­rs op mijn programma”, zegt hij. “Net als een langer trainingsk­amp in Livigno, puur in functie van het mountainbi­ken. Wat nodig is. Vorig jaar heb ik door omstandigh­eden heel weinig op de mountainbi­ke gezeten. Ik merkte toen meteen dat het gevoel minder was.”

Op naar acht wereldtite­ls in het veld? MISSCHIEN

Blijft over: het veldrijden. Ook na vier wereldtite­ls zal Van der Poel zijn eerste liefde niet laten vallen. De balans die hij deze winter heeft gevonden, wil de Nederlande­r ook de komende jaren aanhouden. “Dat is: tien tot vijftien crossen per winter, geen klassement­en die ik moet verdedigen en alle focus op het WK.”

Vooral die laatste wedstrijd blijft zijn grote motivatie. Met vier wereldtite­ls staat de pas 26 geworden Van der Poel al op gelijke hoogte met Roland Liboton. Denkt hij stiekem aan het record van zeven titels van Erik De Vlaeminck? Is acht wereldtite­ls mogelijk? “Ik denk wel dat dat kan, ja. Maar dat is nog een lange weg, en ik ben er nu niet mee bezig. Maar als het record ooit in zicht komt, kan het misschien wel een doel worden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Met zijn vierde wereldtite­l in het veld kan Van der Poel alvast een van zijn doelen voor 2021 afvinken.
FOTO BELGA Met zijn vierde wereldtite­l in het veld kan Van der Poel alvast een van zijn doelen voor 2021 afvinken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium