Het Belang van Limburg

Fotograaf volgde WK vanuit de zee

-

Surffotogr­aaf Maarten Van de Velde stuntte tijdens het WK veldrijden door plots uit het ijskoude water van de Noordzee op te duiken en beelden te schieten. “Ik heb er echt van genoten, al voelde ik mijn vingers en tenen niet meer.”

Wegens de strikte coronamaat­regelen waren geen fans toegelaten in Oostende. Vanuit de appartemen­tsblokken rond de hippodroom en het strand probeerden omstaander­s toch een glimp op te vangen. Eén creatievel­ing slaagde erin alle maatregele­n te omzeilen. Maar daar moest hij wel erg veel voor over hebben.

“Ik was zaterdag op tv naar de vrouwen aan het kijken en dacht bij mezelf: verdomme, dat zijn mooie golven”, zegt surffotogr­aaf Maarten Van de Velde, die u misschien nog kent van zijn deelname aan het tv-programma Taboe over depressies. “Ik zag alle fotografen foto’s nemen vanuit dezelfde hoek op het strand en maakte de bedenking dat het erg cool zou zijn om foto’s vanuit het water te nemen. Ik was aan het begin van deze eeuw Belgisch kampioen surfen, ondertusse­n ben ik surffotogr­aaf. Zwemmen in de oceaan met een camera werkt therapeuti­sch. Maar ik hou ook veel van veldrijden. Dus waarom niet twee passies combineren? Maar het was veel te laat om nog een officiële accreditat­ie aan te vragen.” Dus ging Van de Velde zaterdagav­ond op prospectie naar het strand en - nadat hij nog even had overlegd met een ex-profrenner en mensen uit de media - trok hij zondag zijn stoute schoenen aan. Of beter gezegd: zijn stoute wetsuit. De thermomete­r wees het vriespunt aan en de watertempe­ratuur lag niet hoger dan vijf graden. “Het was de koudste dag die ik ooit in het water heb doorgebrac­ht”, bekent Van de Velde. “Ik dook rond kwart voor drie in het water op vijfhonder­d meter van het parcours en zwom relatief ver de zee in. Tegen de start van de mannen kwam ik ter plaatse en zwom ik wat dichter naar het strand. Mijn timing was perfect.”

Vanuit de zee had Van de Velde een uniek zicht op de strijd tussen Van der Poel en Van Aert. “Ik heb enkele originele foto’s kunnen maken, beelden die niemand anders heeft. Ik heb er echt van genoten, al voelde ik na een tijdje mijn vingers en mijn tenen niet meer. Ik heb de hele avond voor de stoof gezeten.” Van de Velde werd in de gaten gehouden door enkele agenten, maar hoopt er zonder boete vanaf te komen. “Het strand en het parcours waren verboden en afgesloten, maar de zee was vrij. Ik heb ook niemand in gevaar gebracht, want ik ben op ruime afstand gebleven. Achteraf zijn de agenten mij wel gevolgd tot ik uit het water kwam en ze hebben mijn naam genoteerd. Ik heb geprobeerd hen te overtuigen dat ik geen slechte bedoelinge­n had en ik hoop dat het een storm in een glas water is.”

Gepakt door politie

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ?? Fotograaf Maarten Van de Velde lag tijdens het WK in het zeewater van amper 5 graden.
FOTO MARC VAN HECKE Fotograaf Maarten Van de Velde lag tijdens het WK in het zeewater van amper 5 graden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium