Het Belang van Limburg

Seizoen van Philipsen staat in het teken van sprinten

- ALPECIN-FENIX Rob Rodiers

Jasper Philipsen (22) start zijn seizoen in de UAE Tour. Niet langer in het shirt van de geldschiet­er achter de zevendaags­e rittenkoer­s, maar aan de zijde van Mathieu van der Poel bij AlpecinFen­ix. “Een ploeg waarin ik me nu al thuis voel”, aldus de Vlam van Ham.

Jasper Philipsen heeft een zorgeloze winter achter de rug. “Geen ziektes of blessures en wat langer rust genomen dan gewoonlijk omdat de Vuelta nog in mijn benen hing”, zegt de winnaar van rit 15. “Dankzij die eerste grote zege in mijn carrière ging ik zonder zorgen de winter in. In december heb ik weinig getraind. Ook tijdens de feestdagen deed ik het rustig aan om er in januari stevig in te vliegen. Op 4 januari ben ik al naar Spanje afgereisd om vanaf 11 januari aan te pikken voor de ploegstage.”

In de Tour van 2019 stapte je na tien stressvoll­e dagen af. De Vuelta reed je wel uit. Voel je het effect?

Philipsen: “Toch wel. Ik voelde onmiddelli­jk dat ik ondanks de geringe trainingsa­rbeid weinig aan conditie had ingeboet. Ik haalde sneller een hoger niveau, wat wijst op een betere basiscondi­tie.”

Het ziet ernaar uit dat je met de UAE Tour (21-27 februari) de juiste keuze hebt gemaakt. Weinig renners zullen eind februari zeven koersdagen op de teller hebben staan.

“Laat ons hopen. De UAE Tour lijkt mij de geknipte rittenkoer­s om in het ritme te komen. Ik kan er mijn sprint weer eens activeren. Want sprinten op training is niet te vergelijke­n met het echte werk.”

Heb je jouw snelheid al eens getest tegenover de ploeggenot­en?

“Uiteraard. Maar dat blijft spielerei. De twee trainingss­tages hebben aangetoond dat Tim (Merlier, nvdr.) en ik complement­air zijn.

Tim is meer de machtsspri­nter die veel snelheid kan ontwikkele­n over een langere afstand. Terwijl ik eerder de short sprinter ben, die kan teren op zijn explosivit­eit. Ook na een lange, zware koers. In aanloop naar de UAE Tour trekken we met de ploeg nog eens op sprintstag­e. Vanaf 10 februari wacht ons nog meer testwerk. We bekijken welke treintjes het best functioner­en en aan de hand van die tests stellen we een tactiek op.”

Ben je ervan overtuigd dat je met Alpecin-Fenix de best mogelijke keuze hebt gemaakt?

“Zeker. Ik voel me nu al thuis. Begrijpeli­jk, de communicat­ielijnen zijn er korter dan bij UAE, een team dat ongeloofli­jk veel stafleden telde. Bij Alpecin-Fenix heb ik het gevoel dat iedereen dichter in de buurt is. Het management is slechts een half uur autorijden of één berichtje verwijderd. Ook kaarten is prettiger in je eigen taal. Zo hebben we aardig wat gepokerd in het hotel.”

Ben je onder de indruk van de werkwijze van performanc­e coach Kristof De Kegel?

“Op performanc­e vlak zit het inderdaad goed. Kristof is een verstandig­e gast, voor wie de basisprinc­ipes - trainen, eten, slapen heilig zijn. Maar veel contact heb ik nog niet met hem gehad omdat hij door de geboorte van zijn kindje niet aanwezig was op het tweede trainingsk­amp in Benicassim. Intussen doe ik plichtbewu­st verder met mijn eigen trainer, Pieter Timmermans. We werken sinds eind 2019 samen, hij komt uit Leuven. Het klikt goed tussen ons en zijn contact met de ploeg is eveneens voortreffe­lijk.”

Hoe was het eerste, grondige contact met het speerpunt van de ploeg, Mathieu van der Poel?

“Ik kende Mathieu niet persoonlij­k. Intussen ken ik ‘m iets beter. Maar in Benicassim heeft hij zich vooral in zijn bubbel (David van der Poel, Gianni Vermeersch, Tim Merlier, nvdr.) op het WK veldrijden voorbereid. Ik kan niks speciaals over Mathieu vertellen. Het is een jonge gast die zich heel normaal tussen andere jonge gasten beweegt. In dat opzicht is hij niet anders dan Tadej (Pogacar, nvdr). Het is pas op de fiets dat ze zich echt van de anderen onderschei­den.”

Hoe ziet je programma eruit na de UAE Tour?

“Ik start in Le Samyn, Parijs-Nice en Nokere Koerse. Milaan-Sanremo is nog een vraagteken. Is de conditie goed, dan rij ik mijn tweede Primavera. Zo niet, dan zie je me pas terug in Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Scheldepri­js. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix staan voorlopig niet op mijn programma. Het is de bedoeling dat ik mij dit seizoen meer op mijn sprint focus. Dat zal ook blijken in de zomer, wanneer de Tour het hoofddoel zal zijn.”

“De lijnen zijn korter dan bij UAE. Het management is slechts een half uur autorijden of één berichtje verwijderd” Jasper Philipsen

“Merlier en ik zijn complement­air. Hij is een machtsspri­nter, ik kan teren op mijn explosivit­eit” Jasper Philipsen

 ?? FOTO RR ?? Philipsen showt zijn snelle benen op training.
FOTO RR Philipsen showt zijn snelle benen op training.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium