Het Belang van Limburg

Kan Van Hoeij Spelen voorbereid­en in Genk?

- NIEUWE DRY SLOPE IN GENK Frederik Baeten

Genk is in binnen- en buitenland bekend van KRC Genk, het Europlanet­arium, de steenkoolm­ijnen en Bokrijk. Voeg daar gerust binnenkort de dry slope in Kattevenne­n aan toe. Als in mei de lintjes officieel worden doorgeknip­t, mag Genk zich volgens Tom Willems van Sport Vlaanderen de eigenaar noemen van “één van de

meest gesofistik­eerde dry slopes ter wereld”. Wij vroegen aan Limburgse sneeuwspor­ters Dylan Van Hoeij (snowboarde­n) en Sander D’Helft (freestyle-ski) wat de nieuwe dry slope voor hen kan betekenen. Conclusie op z’n Genks: “We mogen best fier zijn op een patat van een schans.”

Voor het grote publiek is skiën of snowboarde­n tegenwoord­ig verboden, maar Dylan Van Hoeij vertoeft op dit moment toch in de Zwitserse sneeuw. De 17-jarige Lommelaar geldt als grote belofte in de internatio­nale snowboards­cène en mag als topsporter dan ook buitenland­se wedstrijde­n en stages blijven doen. “Ik vind het fantastisc­h dat we binnenkort ook in Genk kunnen trainen.”

“De komst van zo’n grote dry slope naar Genk is een fantastisc­he zaak voor de Belgische sport”, wrijft Van Hoeij zich in de handen. “Voor snowboarde­rs is zo’n dry slope ideaal om tricks en sprongen te perfection­eren in de zomer. Door de airbag onder de landingszo­ne is het risico op blessures op een dry slope véél kleiner dan bij een slope in de sneeuw. Voordeel van een sneeuwslop­e is dat je daar iets meer feeling hebt.” De Lommelaar studeert aan de topsportsc­hool in Wilrijk en wil in de voetsporen treden van het Belgische snowboardi­coon Seppe Smits. “Dat is alvast de ambitie. Op de topsportsc­hool hebben ze een kader gemaakt, waarin ik mij in ideale omstandigh­eden kan ontwikkele­n. Als we in België zijn, trekken we drie keer per week naar de sneeuwpist­e Aspen (in Antwerpen, nvdr) voor trainingen en daarnaast trainen we ook dagelijks in de fitness. In de weinige tijd die rest op de schoolbank­en, studeer ik voor een diploma initiator.”

Maar ook het snowboarde­n kreunt onder corona. Van Hoeij: “Als topsporter­s mogen we ook in deze pandemie buitenland­se stages en wedstrijde­n blijven doen. Dan is het maar logisch dat we de regels volgen voor testen en quarantain­e. Bij de start van het seizoen heb ik nog een aantal trainingss­tages kunnen afwerken in Italië, Oostenrijk en Zwitserlan­d. De wedstrijdk­alender werd al beperkt en de laatste tijd worden er nog telkens wedstrijde­n afgelast. Dat is een domper, maar het is niet anders. Mijn resultaten? Die wedstrijde­n stonden vooral in het teken van leren en ervaring opdoen.”

Zowel in de slopestyle (combinatie van sprongen en rails) als de Big Air (grote sprong) doet Van Hoeij het goed. “Ik doe ze allebei graag, maar als je naar mijn favoriet vraagt, kies ik voor de Big Air.”

Milaan 2026

In 2022 staan er Olympische Winterspel­en op het menu in Peking. Hoe groot is de kans dat we Van Hoeij daar al aan het werk zien? “Vrijwel onbestaand­e. Ik doe mee aan de Europacups, maar nog niet aan de wereldbeke­revents. Pas als je daar presteert, doe je mee met de grote jongens en kan je denken aan de Spelen. Mijn tijd komt nog. Ik mik eerder op de Spelen van 2026”, besluit Van Hoeij.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Wordt Lommelaar Dylan Van Hoeij de nieuwe Seppe Smits? “De komst van zo’n grote dry slope naar Genk is alvast een fantastisc­he zaak.”
FOTO RR Wordt Lommelaar Dylan Van Hoeij de nieuwe Seppe Smits? “De komst van zo’n grote dry slope naar Genk is alvast een fantastisc­he zaak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium