Het Belang van Limburg

Psycholoog in blokbar heeft amper werk

De blokbar in het Hasseltse Cultureel Centrum was een succes. Voor het eerste konden studenten er ook een beroep doen op psychologe­n voor begeleidin­g, maar dat initiatief was geen schot in de roos. “Er heerst nog een soort van psychologe­nschaamte.”

- Dirk Jacobs

Naast de blokplaats­en in de bib, was er tijdens de afgelopen examenperi­ode ook de blokbar in het Cultureel Centrum. “Een succes, want 391 studenten boekten er 1.068 studiemome­nten”, zeggen schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+) en burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “We hadden omwille van corona ook een extra mogelijkhe­id voorzien: studenten konden er gratis een beroep doen op psychologi­sche bijstand. Maar blijkbaar ligt de drempel nog hoog, zeker als dat contact fysiek gebeurt. Nochtans zijn we ervan overtuigd dat de impact die corona heeft op studenten niet te onderschat­ten is. Dat blijkt ook uit een rondvraag van de campagne ‘Ça va? Ça va!’ van onze jeugddiens­t, waarbij 61 procent aangaf met negatieve gevoelens te zitten. We willen jongeren toch oproepen om niet met negatieve gedachten te blijven zitten. Praat erover, want dat werkt. ”

Stigma

Ann Van Cauwelaert van psychologe­npraktijk Anthentiek heeft het over een soort van psychologe­nschaamte. “Vaak denken jongeren dat wie naar een psycholoog gaat, gek is. Dat is niet waar. Iemand die psychologi­sche hulp inroept, is iemand die zichzelf goed kent en weet wanneer het tijd is om aan de noodrem te trekken.” Ann geeft aan twee studenten geholpen te hebben in de blokbar. “Dat bevestigt ons vermoeden dat er nog een stigma heerst. De drempel om je studeerple­k te verlaten om in een andere ruimte met een psycholoog te spreken, is hoog. Die drempel hebben we weggenomen met onlinesess­ies, waar vier studenten een beroep op deden. We zijn toch blij dat we die studenten hebben kunnen ondersteun­en. Het merendeel zocht psychologi­sche hulp om hun faalangst te bedwingen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Psychologe Ann Van Cauwelaert
hield met enkele collega’s voor het eerst
zitting in de blokbar in het
Cultureel Centrum. Maar dat sloeg niet echt aan.
FOTO SVEN DILLEN Psychologe Ann Van Cauwelaert hield met enkele collega’s voor het eerst zitting in de blokbar in het Cultureel Centrum. Maar dat sloeg niet echt aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium