Het Belang van Limburg

Teutenwoni­ng Villa Christina staat te koop

‘Huis Geusens’, één van de oudste en bekendste gebouwen in Hamont, staat te koop. Het is nog een authentiek­e teutenwoni­ng met koetshuis uit de 18de eeuw. Sinds 2005 is het pand ingericht als B&B Villa Christina.

- Geert Van Baelen

“In 2002 heb ik samen met twee vennoten dit pand gekocht. Het was toen eigenlijk een ruïne” , schetst eigenaar en ondernemer Frank Pinxten. “We volgden ons buikgevoel, de liefde voor het pand en de ligging, want we hadden helemaal geen idee wat we ermee zouden doen. Gedurende drie jaar zijn we in de weer geweest met de renovatiew­erken, dit in nauw overleg met de dienst erfgoed en met de administra­tieve steun van de lokale heemkundig­e kring. En ondertusse­n groeide het besef dat de woningen en het koetshuis zich perfect leenden om een B&B van te maken. In 2005 zijn we geopend met tien gastenkame­rs, zonder één boeking, maar al snel wonnen we aan bekendheid en liepen de reservatie­s binnen.”

Zijn zakenpartn­ers gingen met pensioen en zo is Frank de enige overblijve­nde eigenaar. Hij heeft de uitbating ook al drie jaar uitbesteed. “Op mijn 47ste werd ik vader en sindsdien probeer ik zo veel mogelijk tijd uit te trekken voor mijn gezin. Ook de huidige uitbaatste­r heeft aangegeven ermee te willen stoppen. Dus heb ik beslist om het complex te verkopen.

Het waren fantastisc­he jaren en ik heb heel wat mooie contacten kunnen leggen. Naast toeristen logeerden hier ook zakenmense­n. Mensen uit alle uithoeken van de wereld hebben in dit pand overnacht. Binnen- en buitenland­se beroemdhed­en zijn hier over de vloer geweest. Bijvoorbee­ld komiek Philippe Geubels, die heeftvaak in de B&B gelogeerd telkens hij in de omgeving moest optreden. Kortom: ik kijk terug op een fijn hoofdstuk, maar het is mooi geweest.”

Geschieden­is

De naam Villa Christina verwijst naar de vorige eigenares. “Dat was Christina Geusens, een fiere, pronte dame. Zij en haar man waren kinderloos en na hun overlijden hebben we dit gekocht van haar neven en nichten. De constructi­es dateren van halfweg de 18 de eeuw. Na een hevige stadsbrand zouden die heropgebou­wd zijn op de keldergewe­lven die zelfs een paar eeuwen ouder zijn. Er hebben enkele teutenfami­lies gewoond, rondtrekke­nde handelsrei­zigers, onder wie die van Adriaan Feyen. Hij geeft het gebouw in 1880 zijn typische uitzicht in neoclassic­istische stijl gegeven. En later heeft het herenhuis ook nog dienst gedaan als burgemeest­ersen notariswon­ing.” Toekomstig­e eigenaars zullen het misschien weer een andere invulling geven. “Mij maakt het niet uit welke bestemming het krijgt. Ik hoop enkel dat de nieuwe eigenaar het gebouw een warm hart toedraagt en de rijke geschieden­is naar waarde schat.”

 ?? FOTO GVB ?? Onder de huidige eigenaar Frank Pinxten kregen de beschermde gebouwen een nieuw leven als B&B Villa Christina. “Hopelijk schat een nieuwe eigenaar de rijke geschieden­is naar waarde.”
FOTO GVB Onder de huidige eigenaar Frank Pinxten kregen de beschermde gebouwen een nieuw leven als B&B Villa Christina. “Hopelijk schat een nieuwe eigenaar de rijke geschieden­is naar waarde.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium