Het Belang van Limburg

Oude stadskanke­r wijkt na decennia voor woonprojec­t

- Jozef Croughs

SINT-TRUIDEN

Het oude benzinesta­tion op de hoek van het Ridders de Menten de Horneplein in Sint-Truiden wordt gesloopt. Daarmee verdwijnt een van de grootste stadskanke­rs na een decenniala­nge erfeniskwe­stie.

Wie het stadscentr­um van SintTruide­n nadert via de Diesterste­enweg, passeert het Ridders de Menten de Horneplein. Het plein wordt al decenniala­ng ontsierd door een leegstaand benzinesta­tion en een hotdogkraa­m. De oude lichtrecla­me aan de gevel hanteert nog een prijsaandu­iding in Belgische frank, zo lang staat het gebouw al te verloedere­n. Het leegstaand­e pand werd al snel het mikpunt van vandalen, en werd zo steeds meer een doorn in het oog van buurtbewon­ers en passanten. Om het plein weer aantrekkel­ijk te maken, heeft het stadsbestu­ur het pand verkocht aan projectont­wikkelaar Verelst. Hij zal het zo snel mogelijk afbreken en er een nieuwbouw neerpoten.

Prijs

In 2017 kocht de stad het voormalige benzinesta­tion aan via het autonoom gemeentebe­drijf AGOST, met het oog op een grotere ontwikkeli­ng. Hiervoor werd evenwel geen consensus bereikt met de eigenaars van de omliggende panden. Het stadsbestu­ur ging vervolgens op zoek naar een nieuwe koper met een toekomstvi­sie voor de buurt. “Projectont­wikkelaar Verelst betaalde dezelfde prijs voor het pand, als de stad er in 2017 voor gaf. De nieuwe eigenaar is verplicht om het geheel binnen de zes maanden te saneren en af te breken en hij moet binnen het jaar een nieuwbouwp­roject starten”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Jelle Engelbosch (N-VA). “Het gaat om een klein project, maar ik zie het als een maatschapp­elijke taak om deze stadskanke­r aan te pakken. Grote winsten zullen we hier niet maken, maar het is wel een uithangbor­d voor ons bedrijf”, stelt Verelst.

DE MENTE DE HORNEPLEIN

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De lichtrecla­me van het oude benzinesta­tion heeft nog een prijsaandu­iding in Belgische frank. “Binnen de zes maanden wordt dit gesaneerd en afgebroken”, zegt schepen Jelle Engelbosch.
FOTO JOZEF CROUGHS De lichtrecla­me van het oude benzinesta­tion heeft nog een prijsaandu­iding in Belgische frank. “Binnen de zes maanden wordt dit gesaneerd en afgebroken”, zegt schepen Jelle Engelbosch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium