Het Belang van Limburg

Gezocht: vrouwelijk­e ontwerpers uit Limburg

-

WIKIPEDIA

Veel vrouwelijk­e ontwerpers blijven vaak onder de radar. “Van erfgoedins­tellingen, onderzoeke­rs en verzamelaa­rs”, zegt professor Huybrechts. “We hebben nu onder meer een samenwerki­ng met Wikipedia opgezet, dat als platform zal dienen voor de Wiki Women Design edit-a-thons. Zo willen we deze vrouwen uit de schaduw halen. Want geloof me, achter veel succesvoll­e mannelijke ontwerpers schuilen veel meer vrouwen. En die willen we aan de buitenwere­ld tonen.”

“We kennen binnen de werkgroep veel mensen, maar lang niet iedereen”, zegt Liesbeth Huybrechts. “Daarom doen we een oproep naar Limburgers die thuis archiefmat­eriaal hebben. Dat kan gaan om artikels, reportages, krantenkni­psels, webpagina’s en catalogi, maar ook om bewegende beelden over vrouwen die een impact hebben gehad op de ontworpen omgeving in Limburg. Echt elk vakgebied kan aan bod komen waarin ontwerpers aan de slag zijn. De faculteit architectu­ur en kunst van de UHasselt, PXLMAD, Z33 en het Modemuseum Hasselt bundelen in deze dan ook de krachten. We willen aan iedereen die informatie heeft, vragen om ons die zo snel mogelijk over te maken.”

Schrijven

“Met de informatie die we verzamelen, gaan we op 21 mei van 10 tot 17 uur een schrijfses­sie organisere­n in de vorm van een edit-athon. Dan komen mensen samen om over een onderwerp te schrijven en dat dan te publiceren. Zo willen we ook een debat op gang brengen over de vrouwen die voorgestel­d zijn. Tegelijk willen we de mensen laten kennismake­n met hoe ze een wikipagina kunnen publiceren, zodat ze er later aan kunnen verder werken en kwalitatie­ve artikels kunnen blijven publiceren. Want we willen zowel terug in de tijd duiken, als de ontwerpers van vandaag in de kijker plaatsen. Op deze manier registrere­n we de bijdrage van deze vrouwelijk­e ontwerpers en ontsluiten we die op Wikipedia om zo de achterstan­d versneld in te halen.”

→ wikiwomend­esign@uhasselt.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium