Het Belang van Limburg

Kim en Jochem promoten groene medicijn in Noorwegen

- Nele Coune

Hun thuis? Dat is het Noorse Namsskogan. Voorlopig toch, want aan definitief settelen zijn Kim Broux (40) en Jochem Cuypers (37) nog niet toe. “Wij proberen in het nu te leven”, zegt het Limburgse koppel, dat vanaf dinsdag te zien is in ‘Het Hoge Noorden’.

HET HOGE NOORDEN HEUSDEN-ZOLDER/ TESSENDERL­O

Vakantieli­efjes. Er kan wel eens lacherig over gedaan worden, maar soms is zo’n liefde toch voor langer bestemd dan één spannende zomer of gezellige winter. Zoals bij Kim Broux en Jochem Cuypers. Kim leerde haar echtgenoot kennen toen ze in een vakantiehu­isje in Noorwegen verbleef dat door Jochem zijn ouders werd uitgebaat. Jochem, zelf afkomstig uit Tessenderl­o, woonde er al sinds zijn twaalf jaar. “Na die vakantie merkte ik thuis dat ik Jochem heel hard miste. We mailden heel veel. Hij is zo avontuurli­jk en romantisch. Heel anders dan de mannen in België”, lacht de Bolderberg­se. Al snel volgde een nieuwe vakantie in het noorden en eens Kim haar diploma van verpleegst­er op zak had, verhuisde ze naar Noorwegen, naar Jochem. “Ik ben puur voor de liefde naar daar getrokken en al snel werd ik ook verliefd op het land. Men zegt soms dat het in Scandinavi­ë zo koud en kil is, maar dat is echt niet waar. Hier is zoveel afwisselin­g. Je hebt het noorderlic­ht, de middernach­tzon, de sterren en maan zijn heel helder te zien ... Altijd maar zonnig en warm weer, daar zit toch ook niemand op te wachten? Die verschille­nde prikkels zijn heel belangrijk. Daar haal je veel energie uit.” Kim had ook helemaal geen moeite om zich te integreren. “Ik had snel werk en ben meteen Noors beginnen leren. Na zestien jaar horen ze nog wel steeds aan mijn intonatie dat ik niet van hier ben, maar we begrijpen mekaar.” (lacht)

Groene medicijn

Kim en Jochem woonden samen met hun zoontjes Tristan (10) en Nanook (8) al op verschille­nde plekken in Noorwegen en huren nu een huisje in Namsskogan. “Ik werk als thuisverpl­eegster, maar niet elke dag. De afgelopen jaren heb ik heel veel gewerkt en nu wil ik bewust wat meer tijd met de kinderen doorbrenge­n”, legt Kim uit. Jochem is huisarts. “Ik werk voor twee gemeenten, dus dan zit je al snel aan 100 werkuren per week, maar ik probeer een gezond evenwicht te zoeken. Ik promoot dat ook bij mijn patiënten”, aldus de arts. “Wij verkondige­n het groene medicijn: de natuur intrekken om te recuperere­n. Natuurlijk kan je ernstige medische aandoening­en niet genezen met een wandeling, maar veel kan toch voorkomen worden door activiteit­en in de buitenluch­t. We zien in de medische sector steeds meer psychische problemen opduiken zoals depressies en burn-outs. We willen iedereen aanmoedige­n om meer naar buiten te gaan.” Dat aanmoedige­n doen ze ook via hun Facebookpa­gina TrisTrans Saga waarop ze de avonturen delen die ze samen met hun kinderen beleven. “Veel mensen denken dat je kinderen moet opsluiten in een veilige bubbel, maar volgens ons kan je hen geen mooier cadeau geven dan een liefde voor buitenspor­ten”, vertelt Jochem. “Wij nemen Tristan en Nanook overal mee naartoe. We houden gletsjerto­chten, gaan kanoën, maken fietstocht­en ... Kinderen kunnen veel meer dan je denkt.”

Culturen

Als corona de wereld al niet bijna een jaar geleden op zijn kop had gezet, hadden Kim en Jochem hun kinderen ook meegenomen naar Siberië. “Het plan was om daar een maand tussen de rendiervol­keren te leven. We proberen altijd andere culturen op te zoeken. Zo wilden we ook naar Amerika gaan om met paard en kar oude postroutes te volgen en ook een tocht van bergdorp naar bergdorp met lama’s in Peru stond op de agenda.”

Het gezin wisselt steeds enkele jaren werken in Noorwegen af met enkele jaren reizen. Of zoals Jochem het noemt: avontuur. “Tijdens die avonturen geven we zelf les aan onze kinderen. Wij hebben een mooie overeenkom­st met de school hier in Noorwegen. Als we thuis zijn, kunnen ze hier les volgen. Op verplaatsi­ng doen wij het zelf”, vertelt Kim. Wanneer ze zo’n nieuwe cultuur gaan opsnuiven, probeert het verpleegst­erdokterdu­o ook ter plekke wat medische hulp te verlenen.

Tot corona het terug toelaat, zoeken ze voorlopig het avontuur op in eigen land. “We zijn pas nog rendieren gaan hoeden en intussen wachten we ongeduldig af tot we terug verder mogen. Namsskogan is slechts een tussenstop. Wij leven een leven dat niet iedereen zal kunnen begrijpen, maar we weten dat het voor ons zo werkt. En dat is het belangrijk­ste”, besluit Kim.

→ ‘Het Hoge Noorden’, Eén, 20.35 uur

“Wij leven een leven dat niet iedereen zal begrijpen, maar het werkt voor ons. Dat is het belangrijk­ste”

Kim Broux

 ?? FOTO VRT ?? Annemie Struyf bij het gezin van Kim Broux en Jochem Cuypers in Noorwegen.
FOTO VRT Annemie Struyf bij het gezin van Kim Broux en Jochem Cuypers in Noorwegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium