Het Belang van Limburg

Proefdag in Bilzen toont hoe u uw vaccin gaat krijgen

Als eerste Vlaamse vaccinatie­centrum heeft De Kimpel in Bilzen maandag een proefdag gehouden. Vijftig figuranten doorliepen er de hele procedure, die maximaal dertig minuten mag duren. “Geef ons de spuitjes, en we kunnen beginnen”, klonk het na afloop.

- Thomas Jansen en Johnny Geurts

Op 15 februari zou sporthal De Kimpel in Bilzen klaar moeten zijn als vaccinatie­centrum voor de inwoners van Hoeselt, Bilzen en Riemst. Eens op kruissnelh­eid moeten er 150 burgers per uur gevaccinee­rd worden, tussen 8 uur ’s ochtends en middernach­t via zes vaccinatie­lijnen. Om dat allemaal ordelijk te laten verlopen, werd er maandag een proefdag georganise­erd. Vijftig figuranten, voornameli­jk medewerker­s van de stad Bilzen, meldden er zich aan en doorliepen de procedure, van aanmelding tot de eventuele tweede afspraak. De Kimpel is het eerste centrum dat zo’n proefdag organiseer­t, waardoor meteen ook voor heel Vlaanderen duidelijk wordt hoe die vaccinatie praktisch zal verlopen. “De werking hier is inderdaad gebaseerd op de leidraad die voor heel Vlaanderen geldt”, zegt minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers, die maandag naar Bilzen afzakte. “In de 95 andere centra zal ook nog zo’n proefdag volgen.”

De koortsmeti­ng

U meldt zich aan de ingang van het vaccinatie­centrum op het voorziene uur. Wie te vroeg is, zal gevraagd worden om elders, bijvoorbee­ld in de auto, te wachten. Zodra u binnengaat, zal een medewerker een thermomete­r tegen uw hoofd plaatsen om uw temperatuu­r te meten. “Wie koorts heeft, zal gevraagd worden om zich even af te zonderen”, zegt Luc Hendrix, voorzitter van de eerstelijn­szone Zuidoost Limburg. “Na vijf minuten meten we opnieuw. Is er opnieuw sprake van koorts, dan zal er een nieuwe afspraak gemaakt worden, ten vroegste veertien dagen later. Wie zich ziek voelt in de twee weken voor de vaccinatie, moet zelf ook een nieuwe afspraak maken.”

Wie daarentege­n geen koorts heeft, mag zich met zijn uitnodigin­g voor de vaccinatie aanmelden aan een onthaal. Daar krijgt iedereen een kleur toegewezen, die bepaalt welke looplijn u moet volgen. Voor de kleurenbli­nden is elke looplijn ook voorzien van een symbool. Maandag werd er in Bilzen nog gewerkt met twee looplijnen, maar dat zullen er al snel zes worden. “Elke looplijn is ook gekoppeld aan één soort vaccin”, zegt Hendrix. “Mensen die de rode looplijn moeten volgen krijgen bijvoorbee­ld allemaal het vaccin van Pfizer, terwijl de blauwe looplijn leidt naar het vaccin van Moderna. Dat is belangrijk voor het maken van een eventuele tweede afspraak.”

De vragenlijs­t

De pijlen leiden u eerst naar een wachtkamer, waar u kunt plaatsneme­n op een stoel die ook voorzien is van een label in uw kleur. Een medewerker begeleidt u vervolgens naar de volgende balie. Daar zal een verpleegku­ndige, tandarts, kinesist of andere medisch geschoolde met u een vragenlijs­t doorlopen. Dat klinisch onderzoek moet bevestigen dat u in aanmerking komt voor het vaccin. “We hebben op deze testdag al gemerkt dat we deze infobalies een kwartslag moeten draaien”, zegt Hendrix. “Nu zijn er nog looplijnen die overlappen.”

Het vaccin

Tot daar de voorbereid­ing. In een apart compartime­nt, vergelijkb­aar met een kleedhokje in het zwembad, kan u uw jas uitdoen en de bovenarm vrij maken. Via een doorgang bemant één verpleegku­ndige twee ‘hokjes’. Terwijl de ene persoon zich omkleedt, kan de andere gevaccinee­rd worden. “In de eerste maanden rekenen we hier iets meer tijd dan in mei en juni”, zegt

De aanmelding

Hendrix. “Dat doen we omdat wellicht eerst de oudere bevolking aan de beurt komt, en dan duurt omkleden al wat langer. Maar ook omdat iedereen in de zomermaand­en wat lichter gekleed is. Dan moet er geen winterjas meer uitgedaan worden.”

De recovery

Na het spuitje volgt de laatste halte van de vaccinatie: de recoveryru­imte. Daar neemt u als kersvers gevaccinee­rde een kwartier lang plaats op een stoel. Doel is om te kunnen ingrijpen wanneer er zich bepaalde reacties voordoen. “Dat kan een allergisch­e reactie zijn, maar ook een shockreact­ie”, zegt Annemie Scheepers, programmam­anager van vaccinatie­centrum De Kimpel. “Er is voortduren­d medisch toezicht, zoals tijdens de hele procedure overigens. Indien nodig is er een EHBO-ruimte beschikbaa­r, en in het slechtste geval is er meteen toegang tot een ziekenwage­n.” Ook die situaties werden maandag geënscenee­rd, met figuranten die flauwviele­n.

De volgende afspraak

Na dat kwartiertj­e bekomen mag u zich voor het laatst naar een balie begeven. Indien u het vaccin van Moderna, AstraZenec­a of Pfizer kreeg, kan u daar ook meteen een volgende afspraak maken. Al kan het ook dat die tweede afspraak al meteen gekoppeld is aan de eerste. Voor het vaccin van Janssen - dat in de loop van maart goedkeurin­g hoopt te krijgen - volstaat één dosis. Hendrix en Scheepers schatten dat iedereen dertig minuten na aanmelding het centrum zal kunnen verlaten. “Dat kwartier in de recovery-ruimte is daarbij inbegrepen”, klinkt het.

Op enkele praktische details na verliep de proefdag in Bilzen alvast vlekkeloos. Minister Somers benadrukte de gigantisch­e omvang van de hele campagne. “Desondanks zijn er in geen enkele van de 95 centra op dit moment problemen. Ook het personeel staat klaar om aan de slag te gaan. In totaal zullen 1.660 mensen voltijds aan de slag zijn in de centra. Maar we zijn er klaar voor. Als de spuitjes in Bilzen geleverd worden, kunnen ze eraan beginnen.” Een boodschap die gretig onderschre­ven werd door de aanwezige burgemeest­ers en artsen. “Weldra zullen hier meer dan 100.000 inentingen gegeven worden”, zegt Bilzens burgemeest­er Johan Sauwens. “Elke dag zullen hier 120 tot 150 mensen actief zijn. Dat is een enorme operatie. Maar we zijn er klaar voor.”

 ??  ??
 ??  ?? Zodra u binnengaat, zal een medewerker een thermomete­r tegen uw hoofd plaatsen om uw temperatuu­r te meten.
Zodra u binnengaat, zal een medewerker een thermomete­r tegen uw hoofd plaatsen om uw temperatuu­r te meten.
 ??  ??
 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Een medisch geschoolde zal met u een vragenlijs­t doorlopen om te bevestigen dat u in aanmerking komt voor het vaccin.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Een medisch geschoolde zal met u een vragenlijs­t doorlopen om te bevestigen dat u in aanmerking komt voor het vaccin.
 ??  ?? Aan het onthaal krijgt iedereen een kleur toegewezen, die bepaalt welke looplijn u moet volgen.
Aan het onthaal krijgt iedereen een kleur toegewezen, die bepaalt welke looplijn u moet volgen.
 ??  ?? Minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers zakt maandag af naar Bilzen.
Minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers zakt maandag af naar Bilzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium