Het Belang van Limburg

Maak het vaccin verplicht

- Christophe Deborsu Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

Meer dan 50 procent van het personeel van de Franstalig­e woonzorgce­ntra weigert zich momenteel te laten vaccineren!!! (Sorry voor de vele uitroeptek­ens, maar meer dan de helft weigeraars die bovendien in de zorg werken, dit komt als een grote verrassing.) Het cijfer komt van de Waalse koepel boven de privé-wzc’s. De verklaring: “Het personeel wordt blootgeste­ld aan zoveel kritiek op het coronavacc­in in de sociale media.” Welnu, gros problème: om de groepsimmu­niteit te bereiken moet 70 procent van de Belgen zich laten inenten. Sommige specialist­en maken zelfs gewag van 80 procent door de grotere besmetting­sgraad van de Britse en anderen varianten. Lukt het? Ik heb grote twijfels.

Ik weet het: in de peilingen zegt maar 10 procent van ons abrupt nee tegen een prikje. Maar antwoorden de mensen niet op een te politiek correcte manier, zoals vaak in enquêtes? Denk aan de stemmen voor het Vlaams Blok/Belang die in Vlaanderen lang zijn onderschat. Trouwens, als ik straatinte­rviews doe, krijg ik veel meer dan 10 procent negatieve antwoorden over het vaccin. Het fenomeen is waarschijn­lijk meer verspreid in Wallonië en Brussel. De invloed van Frankrijk, alweer, sinds een megaschand­aal rond besmet bloed in de jaren 80, door een gebrek aan voorzorgsm­aatregelen in de Franse transfusie­centra. De overheid minimalise­erde de zaak veel te lang, wat haar geloofwaar­digheid inzake gezondheid nog steeds beknot.

Wat gaat er nu in ons land gebeuren? Iedere Belg krijgt in de komende maanden een bericht om zich op een bepaalde plaats en uur te laten inenten. Drie mogelijke antwoorden: ‘ja’, ‘nee’, of ‘ik wil een ander moment’. In de lente zullen de pandemieci­jfers sterk dalen, dit kan men tenminste hopen. Zullen de burgers niet geneigd zijn om de gemakkelij­kheidsoplo­ssing te kiezen, namelijk ‘nee’? Zeker als ze maar half overtuigd zijn en als ze nogal wat kilometers moeten afleggen? Er zijn namelijk in verhouding tot de bevolking minder vaccinatie­centra in Wallonië dan in Vlaanderen en de afstanden zijn groter. Vandaar mijn voorstel: leg de coronavacc­inatie op. Als we de Belgen niet dwingen, zien we wat het wordt, met als beste illustrati­e het te late verbod op vakantie in het buitenland. Ondertusse­n hadden 160.000 terugkeerd­ers uit de rode zones de Britse virusvaria­nt verspreid.

Onze regeringen gingen er tot nu toe van uit dat een vaccinatie­verplichti­ng een averechts effect zou hebben, dat de Belg als een kind dat verplicht is iets te doen het juist daarom niet zou doen en vluchtwege­n zou zoeken. We zijn geen peuters. Onze gezondheid en onze internatio­nale reputatie staan op het spel. Verplicht ons.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium