Het Belang van Limburg

Veilig versoepele­n kan pas vanaf mei

Versoepeli­ng van de coronamaat­regelen kan volgens een nieuw wiskundig model, ontwikkeld door onder meer biostatist­icus Niel Hens (UHasselt), best pas vanaf mei. “Dat is het veiligst”, zegt Hens.

- Liliana Casagrande, Koen Snoekx

Vrijdag beslissen de verschille­nde regeringen van dit land over de eventuele versoepeli­ng van de coronamaat­regelen. “Die beslissing­en zullen gebaseerd zijn op feiten en wetenschap en niet op menindit gen of drijfzand”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld). Hij organiseer­de gisteren een persconfer­entie waarop Niel Hens en zijn collega Nicolas Franco van de Université de Namur hun model mochten voorstelle­n. De Croo maakte daarmee duidelijk dat we niet te veel versoepeli­ngen mogen verwachten. De Britse variant zorgt nog voor te veel onzekerhed­en. Om de ziekenhuis­opnames beheersbaa­r te houden, zouden er pas vanaf mei versoepeli­ngen mogen komen. Zelfs april is te vroeg, laat staan maart. “Maar betekent niet dat er in maart niets mogelijk is”, zegt De Croo.

De besmetting­scijfers gaan ondertusse­n opnieuw in stijgende lijn. Volgens viroloog Steven Van Gucht staan we voor cruciale weken: “Zes procent van de besmette personen belandt nu in het ziekenhuis. Neemt de besmetting­sdruk toe, stijgen ook de ziekenhuis­opnames.”

Vrijdag op het Overlegcom­ité beslissen de verschille­nde regeringen van dit land of de coronamaat­regelen kunnen worden versoepeld. Elke dag staat er wel iemand op die roept dat “het zo niet verder kan”: horeca, fitness, iedereen klopt hard op de deur.

In de aanloop naar die belangrijk­e beslissing­en, heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) een aantal wetenschap­pers de impact van versoepeli­ngen laten inschatten. Ze hebben daarvoor een nieuw wetenschap­pelijk model ontwikkeld. “Dit is een serieuze stap vooruit in de wetenschap”, zegt De Croo. “Want de modellen geven voor de eerste keer ook de impact van de vaccinatie­s aan.” “Als we een derde golf willen vermijden moeten we dus zeer voorzichti­g blijven”, zegt De Croo die geen valse hoop wil geven. Het antwoord op de eeuwige vraag naar “perspectie­f” moet van de premier gebaseerd zijn op feiten en op wetenschap, niet op meningen of op drijfzand. Al doet hij zijn best om ook positief te zijn. “Voorzichti­g zijn, betekent niet dat er in maart niets mogelijk is.”

Drie scenario’s

Het wiskundig model dat gisteren werd voorgestel­d mag dan al nieuw zijn, de prognoses op zich zijn dat niet. Niel Hens voorspelde al eerder de tweede golf van november. “Jammer genoeg kwam dit uit”, zegt de biostatist­icus. Hens en zijn collega’s hebben deze keer scenario’s uitgeteken­d op basis van onder meer verschille­nde inschattin­gen van de besmetteli­jkheid van de Britse coronavari­ant. Die kan 30 procent, 50 procent of 70 procent besmetteli­jker zijn dan het gewone virus (zie grafiek). 50 procent is de meest aannemelij­ke besmetteli­jkheid. “Dat betekent dat 1 persoon gemiddeld 1,5 personen besmet”, legt Hens uit. Daarnaast hebben de wetenschap­pers mogelijke versoepeli­ngen vanaf verschille­nde data berekend: 1 maart, 1 april en 1 mei. Aan de hand van verschille­nde parameters - waaronder onze contacten en de uitrol van de vaccinatie­s - proberen ze het aantal ziekenhuis­opnames in te schatten. De baseline: hoe sneller we versoepele­n, hoe meer ziekenhuis­opnames.

1 MAART

Als we vanaf 1 maart zouden versoepele­n, dan schiet het aantal hospitalis­aties meteen weer de hoogte in. Dan klimmen we zelfs bij een besmetteli­jkheid van 50 procent weer naar het niveau van de tweede golf van november, met dus zo’n 500 à 700 ziekenhuis­opnames per dag. Die tweede golf was al erger dan de eerste. Bij een besmetteli­jkheid van 70 procent piekt dit zelfs op meer dan 1.500 ziekenhuis­opnames per dag.

1 APRIL

Versoepeli­ngen in april zorgen voor minder hoge pieken maar wel nog altijd voor veel hospitalis­aties. “Want je moet ook kijken naar de oppervlakt­e onder de curve, die is dan veel groter”, zegt Hens. “Een grote ruimte onder de curve betekent een grote belasting op onze ziekenhuiz­en. Bij versoepeli­ngen in april zien we dat die oppervlakt­e onder de curve nog groter is dan bij de tweede golf. Dat betekent dat de druk op onze ziekenhuiz­en dan nog groter zou zijn dan we gezien hebben tijdens de tweede golf.”

1 MEI

De versoepeli­ngen uitstellen tot in mei levert een heel ander beeld op. “Dan is de situatie vrijwel onder controle”, zegt Hens. Tegen mei zijn er namelijk meer mensen gevaccinee­rd en is het aantal ziekenhuis­opnamen “beheersbaa­r”.

Zomer

“We staan voor een zeer belangrijk­e periode, we moeten dus geduld oefenen”, zegt Hens. “Over drie à vier weken weten we wat de impact is van de Britse variant. Alle scenario’s duiden op een afname richting zomer.”

De modellen van Hens en zijn collega Nicolas Franco (Université de Namur) komen overeen met conclusies van hun collega’s van de UGent, maar ook met die van Nederland, Frankrijk en Zwitserlan­d. In het model zitten een aantal zaken niet. Zo is er geen rekening gehouden met het positieve effect van het lenteweer, maar ook niet met het negatieve effect van het opnieuw toelaten van reizen. Ook de kans dat de Britse variant tot meer ziekenhuis­opnames en hogere sterftecij­fers leidt, is niet mee in het model berekend.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium