Het Belang van Limburg

Taxichauff­eurs lanceren de Vlaamse Uber

“Prijzen tot een kwart goedkoper”, daarvoor moet Wave-a-Cab zorgen. De gratis app van Hasseltse Gele Taxi verenigt 170 Vlaamse taxibedrij­ven in één platform. Zo wil het de concurrent­ie aangaan met Uber.

- Beau Melders

“Iets nieuws, waar zowel klant als bedrijf beter van wordt”, belooft Gwen Reynders (43) van Hasseltse Gele Taxi. Samen met zijn vrouw Wendy Steukers liet hij de applicatie Wave-a-Cab ontwikkele­n, die Vlaamse taxichauff­eurs verenigt in één digitaal platform. Het Hasseltse taxibedrij­f wil zo de strijd aangaan met het Amerikaans­e bedrijf Uber, dat sinds november vorig jaar actief is in Vlaanderen. Met zijn lage prijzen en snelle service is de Amerikaans­e applicatie wereldwijd een geduchte concurrent voor erkende taxichauff­eurs en bedrijven. De Hasseltse ondernemin­g wil daar het hoofd aan bieden.

Lege terugrit

Want wie een taxi zoekt in een van de vijf Vlaamse provincies, kan dat vanaf dinsdag ook met Wavea-Cab. “Gebruikers krijgen binnen een straal van 10 kilometer - in de toekomst 25 kilometer - alle beschikbar­e chauffeurs en foto’s van de voertuigen te zien. Vervolgens kiest de klant zelf een taxi naar keuze uit: die met de goedkoopst­e prijs, de snelst beschikbar­e chauffeur of de mooiste wagen. De gebruiker koppelt zijn noden dus aan ons aanbod. Betalen gebeurt rechtstree­ks in de app, met een kleine commissie van vijf procent.”

Toch kost een rit via de app een pak minder. “Taxichauff­eurs rijden vaak terug met een lege achterbank, dat kost alleen maar tank. Daar wil Wave-a-Cab komaf mee maken. Wanneer een van onze chauffeurs bijvoorbee­ld een klant afzet in Genk, kan hij via de app daar een nieuwe oppikken. Dat drukt de kosten en zorgt voor lagere prijzen. Voorlopig bieden de meeste chauffeurs in onze app een prijs tot een kwart goedkoper aan. Maar hoe meer mensen de app gebruiken, hoe goedkoper het zal worden.”

Caféganger­s

Momenteel werkt Wave-a-Cab al samen met 170 Vlaamse taxibedrij­ven. “Vooral lokale en kleinere bedrijven springen op de kar. In het totaal zijn zo’n 400 chauffeurs actief voor ons. Ze kunnen zich wel enkel inschrijve­n met alle officiële documenten: van medisch attest tot de nieuwste vergunning. In Limburg hebben we voorlopig chauffeurs in het noordooste­n, -westen en de regio rond Hasselt. Dat aanbod zal in de toekomst toenemen, want we merken dat de bereidheid groot is. De meeste taxichauff­eurs zijn laaiend enthousias­t, iedereen zat hier precies op te wachten.”

De taxisector kreeg de afgelopen maanden dan ook heel wat rake klappen. Naast de komst van apps als ‘Uber’ weegt de aanhoudend­e sluiting van de horeca door. “Caféganger­s en feestgange­rs zijn nu eenmaal een belangrijk onderdeel van ons cliënteel. In november sloten we af met 25 procent van onze omzet van het jaar voordien.”

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “De klant kiest zelf een taxi uit: die met de goedkoopst­e prijs, de snelst beschikbar­e chauffeur of de mooiste wagen”, vertelt initiatief­nemer Gwen Reynders van Hasseltse Gele Taxi.
FOTO SERGE MINTEN “De klant kiest zelf een taxi uit: die met de goedkoopst­e prijs, de snelst beschikbar­e chauffeur of de mooiste wagen”, vertelt initiatief­nemer Gwen Reynders van Hasseltse Gele Taxi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium