Het Belang van Limburg

Vande Lanotte schiet “slordige” El Kaouakibi te hulp

- Hannes Cattebeke

Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi, die door haar partij Open Vld op non-actief is gezet, huurde de afgelopen tien dagen advocaat en oud-sp.a-vicepremie­r Johan Vande Lanotte in om gaten te schieten in de audit die haar in opspraak bracht. Het team van Vande Lanotte vond enkele opvallende missers van auditburea­u i-Force, maar brengt tevens aan het licht dat El Kaouakibi nog steeds geen uitleg kan geven voor een aantal uitgaven.

Sihame El Kaouakibi kijkt niet op een euro om haar onschuld aan te tonen. Naast de gebroeders Omar en Mounir Souidi en zakenadvoc­aat Joris Vercraeye dook gisteren ook Johan Vande Lanotte op, vandaag aan de slag op het kantoor van Walter Van Steenbrugg­e. Met een team van drie experts, waaronder een bedrijfsre­visor, boog de voormalige sp.a-voorzitter zich de afgelopen tien dagen over de audit van i-Force die de raad van beheer van de vzw Let’s go Urban (LGU) vorig jaar bestelde. Het is op basis van die audit dat ondertusse­n een voorlopige bewindvoer­der is aangesteld bij LGU en dat zowel het parket als de stad Antwerpen een onderzoek hebben geopend naar mogelijk misbruik van subsidiege­ld.

Verkeerd rekeningnu­mmer

De hoofdvraag die uit de audit kwam, was waarom er ongeveer 350.000 euro aan subsidies was terechtgek­omen bij Wanna Work, Wanna Catch en Point Urbain, de vennootsch­appen van El Kaouakibi. “Van 150.000 euro hebben we na veel zoeken kunnen achterhale­n dat het om vier betalingen van klanten van Wanna Work gaat die door een verkeerd doorgegeve­n rekeningnu­mmer naar LGU waren gegaan”, zegt Vande Lanotte. Hij noemt het “onbegrijpe­lijk dat het auditburea­u dat heeft beschouwd als uitgaven door LGU. Dat waren doorstorti­ngen.” i-Force reageert dat het de bedragen “niet als uitgaven heeft beschouwd, maar ze heeft opgenomen om de verwevenhe­id tussen de vzw en de vennootsch­appen aan te tonen”. Het auditburea­u benadrukt ook dat heel veel stukken uit de boekhoudin­g niet beschikbaa­r werden gesteld. “Daardoor konden we ook niet oordelen of er wel of niet sprake was van persoonlij­ke verrijking.”

Uit eigen zak

De overige diensten die de vennootsch­appen leverden aan LGU zijn volgens Vande Lanotte gebeurd “tegen marktconfo­rme prijzen”. Ongeveer 100.000 euro was bestemd voor een architecti­ngenieur en een extra freelancer die LGU bijstonden bij de bouw van het Urban Center, het vernieuwde en uitgebreid­e danscentru­m op het Kiel.

El Kaouakibi verhult niet dat die verbouwing een project was dat haar petje te boven ging. “Ik heb veel lessen geleerd. Ik ben een onderneems­ter, geen manager.” Wat ze daar exact mee bedoelt, is niet duidelijk. Ook als onderneems­ter gaat het haar niet voor de wind. Wanna Work moest vorige maand worden overgelate­n aan een ander interimkan­toor. Point Urbain is volgens meester Vercraeye “nog niet officieel failliet, maar wel virtueel”.

De experts die El Kaouakibi inhuurde besluiten dat ze “niet op een persoonlij­ke verrijking door mevrouw El Kaouakibi zijn gestoten, wel op een lange lijst van slordighed­en”. Ze kan bijvoorbee­ld geen uitleg geven voor enkele keren dat er cash geld is afgehaald met een van de vier bankkaarte­n van LGU. “Er waren vier mensen die de code hadden”, zegt Vande Lanotte, die zich voortduren­d verslikte in de naam van zijn cliënt. “Ik heb mevrouw gezegd dat, wanneer die bonnetjes niet zijn bijgehoude­n, ze die nu beter uit eigen zak kan terugbetal­en.”

Politieke toekomst

Een bleke en bijwijlen emotionele El Kaouakibi, die na de vragenrond­e de zaal in het Antwerpse Business Center Bluepoint verliet en de rest van de communicat­ie overliet aan Vande Lanotte, zegt dat ze niet van plan is om de politiek te verlaten. Sinds september is ze in ziekteverl­of in het Vlaams Parlement . Haar partij Open Vld heeft haar geschorst tot augustus. “Maar het engagement dat ik ben aangegaan blijft”, zegt ze. Het is geen schande om te vallen en het is perfect mogelijk om weer recht te krabbelen.”

“De lijst met slordighed­en in haar boekhoudin­g is lang,

maar mevrouw El Kaouakibi heeft zich niet persoonlij­k

verrijkt”

Johan Vande Lanotte

ingehuurd als financieel expert

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi, die door haar partij Open Vld op non-actief is gezet, huurde de afgelopen tien dagen advocaat en oud-sp.a-vicepremie­r Johan Vande Lanotte in als financieel expert.
FOTO BELGA Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi, die door haar partij Open Vld op non-actief is gezet, huurde de afgelopen tien dagen advocaat en oud-sp.a-vicepremie­r Johan Vande Lanotte in als financieel expert.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium