Het Belang van Limburg

Internerin­g voor asielzoeke­r die pastoor aanvalt met slagersmes

- RECHTBANK LANAKEN Shauni Deferm

De 44-jarige asielzoeke­r A.D. wordt geïnternee­rd nadat hij een gewelddadi­ge mesaanval op pastoor Jos Vanderlee uit Lanaken pleegde. “De man leed aan een geestessto­ornis op het moment van de feiten”, zo oordeelde de rechter op basis van het deskundig verslag.

Op zondag 31 juli 2016 vroeg A. aan passanten op straat in Lanaken waar de pastoor woonde. Niet veel later belde de veertiger aan bij de woning van Jos Vanderlee. De man eiste hulp. “Hij belde eerst aan voor water en eten”, aldus de procureur. In de namiddag keerde de man terug en belde opnieuw aan bij Vanderlee. “De man vroeg of hij een douche mocht nemen en bleef aandringen. Uiteindeli­jk heeft het slachtoffe­r dat toegestaan.” Toen de asielzoeke­r opgefrist was, wilde hij graag een kop koffie. Op het moment dat Vanderlee zich naar zijn koffiemach­ine draaide, haalde de dader een slagersmes van 35 centimeter uit zijn rugzak.

“De pastoor werd verschille­nde keren gestoken”, zo ging de procureur verder. “Hij had heel wat snijwonden en moest naar het ziekenhuis gebracht worden om alles te laten hechten. De pees van zijn duim was doorgesned­en.”

DNA-match

Lange tijd was er geen spoor van de messentrek­ker, tot er een doorbraak kwam na een DNA-match met de spullen in de achtergela­ten sporttas van de dader en een scheermesj­e dat hij gebruikt had in de badkamer. Op basis van die resultaten werd de 44-jarige A.D. in Nederland opgepakt, waar hij ondertusse­n een asielaanvr­aag had lopen. De man is afkomstig uit Libië, maar was in de periode van de feiten al lange tijd op de dool.

De man werd onderzocht door een geneesheer-deskundige, aangesteld door de rechtbank. Op basis van dat verslag beveelt de rechter de internerin­g. “De rechtbank stelt vast dat beklaagde lijdt aan een geestessto­ornis die zijn oordeelsve­rmogen of de controle over zijn daden tenietdoet of minstens ernstig aantast”, zo staat in het vonnis te lezen. “Er bestaat een gevaar dat hij als gevolg van zijn geestessto­ornis opnieuw feiten zal plegen.”

De man moet verder 6.807 euro aan strafkoste­n betalen. Het slachtoffe­r krijgt een provisione­le schadeverg­oeding van 1 euro.

 ?? FOTO RR ?? Pastoor Jos Vanderlee werd verschille­nde keren gestoken.
FOTO RR Pastoor Jos Vanderlee werd verschille­nde keren gestoken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium