Het Belang van Limburg

“Standard te jong? Het zijn de Carcela’s die het laten afweten”

- 1A Bob Faesen

Maak een stand van de laatste vijf matchen en je vindt Standard terug op de zestiende plaats. Wat blijft er over van de frisse start onder Mbaye Leye? “Het is zeker niet slechter dan onder Montanier”, zegt clubicoon Wilfried Van Moer.

Nog niet eerder in het tijdperk-Leye was de spelersgro­ep zo teleurgest­eld als na de 3-2-nederlaag tegen Zulte Waregem. De Rouches gaven tot twee keer toe een voorsprong uit handen en zakten zelfs naar de negende plaats. “Play-off 1 zal moeilijk worden”, beseft ook Van Moer, drievoudig landskampi­oen met Standard.

“De kloof met nummer vier Oostende bedraagt slechts drie punten, maar er zijn heel veel kandidaten. Als je met de grote mensen wilt meedoen, mag je die match in Waregem niet uit handen geven. Al een geluk dat de andere ploegen veel punten laten liggen.”

15 op 27 is de voorlopige balans van Leye, maar tegen dezelfde tegenstand­ers deed Philippe Montanier iets beter: 16 op 27. “Het spel is zeker niet slechter dan onder Montanier, integendee­l”, countert Van Moer. Hij beschouwt het huidige seizoen als een overgangsj­aar. “Standard is een ploeg in opbouw, net zoals Anderlecht. Over Leye kan ik niets verkeerd zeggen. Ik heb de indruk dat hij goed ligt bij de spelers. Met hem begonnen ze prima, nadien lieten ze het afweten.” “Standard is een jonge ploeg, maar ik vind dat Carcela en Lestienne,

ervaren spelers die de boel op sleeptouw moeten nemen, het laten afweten. Ik ben een grote fan van Mehdi Carcela, maar ik begreep niet goed waarom zijn contract al verlengd is. Hij moet meer brengen dan wat hij nu doet.”

Defensieve blunders

In verdedigen­d opzicht toont Standard zich de laatste weken even instabiel als hardleers. Defensieve fouten leidden steeds tot overbodig puntenverl­ies. Van Moer: “In Waregem had ik Bokadi nooit op het middenveld gezet, vanachter is hij veel beter. Dussenne ging twee keer in de fout. En Siquet speelde ook geen beste match, maar dat is een jong talent met veel potentieel. Als je met jonge spelers werkt, heb je dat weleens.”

Zinho Vanheusden wordt gemist. “Maar je kunt daar niet stil bij blijven staan”, vindt Van Moer. “Je moet verder. Hij keert in de zomer naar verluidt ook terug naar Inter, al zou ik het geen slecht idee vinden om hem meteen weer een seizoen te huren. In Milaan zal hij na zijn blessure niet veel spelen, terwijl hij bij Standard heel geliefd is en een van de leiders was. Het zou voor iedereen goed uitkomen. Zinho kan in Luik een jaartje op niveau komen en daarna de stap naar de Serie A zetten.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ex-Standardsp­eler Wilfried Van Moer: “Ik ben een grote fan van Mehdi Carcela, maar ik begreep niet goed waarom zijn contract al verlengd is.”
FOTO BELGA Ex-Standardsp­eler Wilfried Van Moer: “Ik ben een grote fan van Mehdi Carcela, maar ik begreep niet goed waarom zijn contract al verlengd is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium