Het Belang van Limburg

Voetballer­svakbond wil eigen dopingrege­ls

- Hans Jacobs

De internatio­nale spelersvak­bond wil dat spelers die niet opzettelij­k positief testen, niet te lang buiten strijd mogen zijn. Ook al bestaat er net een ‘achterpoor­tje’ dat tot mildere dopingstra­ffen kan leiden, zo leert een schorsing van twee voetballer­s van Salzburg.

De internatio­nale spelersvak­bond FIFPro, dat de belangen vertegenwo­ordigt van 65-tal spelersvak­bonden wereldwijd, wil “meer invloed in hoe de dopingrege­ls kunnen worden toegepast op het profvoetba­l”. De aanleiding is de Ajaxkeeper André Onana, momenteel een jaar geschorst. “Het kan niet dat een speler die niet opzettelij­k bedriegt, voor lange tijd zijn beroep niet kan uitoefenen.”

Samengevat: FIFPro is het niet eens met de algemeen internatio­naal geldende dopingrege­ls van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en lonkt voor de dopingaanp­ak naar de Amerikaans­e profsporte­n. Het Amerikaans­e basketbal, voetbal, baseball… hanteren eigen regels los van het WADA. In de Amerikaans­e praktijk komt dat neer op veel mildere sancties dan de gangbare ‘dopingtari­even’ van WADA voor dezelfde producten. Voor dopingzake­n zoals Onana – hij claimt dat hij per ongeluk een pilletje slikte dat bestemd was voor zijn vrouw - heeft WADA net een achterpoor­tje dat vroeger niet bestond. Zo schorste de wereldvoet­balbond afgelopen weekend de Salzburgsp­elers Mohamed Camara en Sekou Koita slechts drie maanden en niet twee of vier jaar, omdat ze niet opzettelij­k een (verboden) middel tegen hoogteziek­te hadden geslikt tijdens een interland op 1.700m.

Onana kreeg een jaar – het middel waarop hij werd betrapt (furosemide), is in de dopingwere­ld een van de populairst­e maskeermid­delen. Onana’s advocaten zijn in beroep gegaan bij het Internatio­naal Sporttribu­naal.

Nog dit: Onana zet zich in voor de rechten van voetbalpro­fs over de hele wereld… als lid van de spelersraa­d van FIFPro. De spelersvak­bond zegt dat het ene niets te maken heeft met de wens voor meer invloed op het dopingbele­id.

 ?? FOTO ISOPIX ?? André Onana, de Ajaxkeeper die een jaar schorsing kreeg. Te lang, vindt de internatio­nale spelersvak­bond.
FOTO ISOPIX André Onana, de Ajaxkeeper die een jaar schorsing kreeg. Te lang, vindt de internatio­nale spelersvak­bond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium