Het Belang van Limburg

Luis in de pels van Barça

-

Samen prachtige tijden beleefd. Twijfelen over je toekomst. Je partner aan de deur zetten in ruil voor een groen blaadje. En dan zien hoe je ex – in tegenstell­ing tot jou – pakken gelukkiger wordt met zijn nieuw lief. Zo moet FC Barcelona zich vandaag min of meer voelen.

Toen de Blaugrana afgelopen zomer door Bayern München met een ronduit pijnlijke 8-2 uit de Champions League geblazen werden, ging er een schokgolf door de club. Er moest iets gebeuren. Verjonging drong zich op. Het bestuur ging met de grove borstel door de kern en duwde Ivan Rakitic (32), Arturo Vidal (33) en Luis Suarez richting uitgang. Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé en Martin Braithwait­e – de mannen die het vertrek van Suarez moesten opvangen – zitten vandaag samen aan tien treffers in La Liga. Suarez is met zestien doelpunten, evenveel als Lionel Messi, topschutte­r in de Spaanse competitie.

Match made in heaven

Het truitje van de Madrilenen zit de Uruguayaan als gegoten. Atlético is een karakterpl­oeg. Suarez is een karaktervo­etballer. Met Diego Simeone heeft hij bovendien een coach gevonden die niet alleen rotsvast van zijn kwaliteite­n overtuigd is, maar er ook in slaagt om het voetbal van zijn team perfect op die kwaliteite­n af te stemmen.

Het Atlético dat de bus voor doel parkeert en negentig minuten lang op de counter speculeert, is niet meer. De ploeg van Simeone wil vandaag veel liever de bal hebben en bevindt zich steeds vaker op de helft van de tegenstand­er. “Dit voetbal wordt gegenereer­d door de aanwezighe­id van Suarez”, vertelde Simeone aan het Spaanse El Pais. “Luis is een spits die bevoorraad moet worden. Diego Costa en Alvaro Morata zijn spitsen die graag de diepte in gaan. Maar Luis is een aanvaller die veel mensen rond zich wil hebben, die zich dicht bij het doel van de tegenstand­er moet kunnen begeven.”

En die tactiek werkt. Suarez wordt veel minder dan vroeger bij Barcelona en Liverpool betrokken in het spel, maar mag zich focussen op het maken van goals. Terwijl creatievel­ingen als Marcos Llorente, João Felix en Yannick Carrasco de opbouw verzorgen en hun spits van voorzetten voorzien, wacht Suarez op het juiste moment om zich als een leeuw op zijn prooi te werpen. Een statistiek die veel zegt: liefst veertien van zijn zestien doelpunten in La Liga maakte de spits van Atlético in één tijd. Veel goals van Suarez zijn kopballen of intikkertj­es aan de tweede paal, in de rug van de verdedigin­g.

Gunstige voortekens

“Wanneer een spits warm staat, staat hij warm”, vertelde Suarez enkele weken geleden zelf in radioprogr­amma El transistor. “Ik moet van dit moment profiteren. En ik hoop dat ik deze lijn kan doortrekke­n om te helpen voldoen aan de doelstelli­ngen van de club.” In Madrid dromen ze al zachtjes van een titel. En ook de voortekene­n zijn gunstig. Transfers van Barcelona richting Atlético zijn hoogst uitzonderl­ijk. De enige die het Suarez de laatste tien jaar voordeed, was David Villa, in de zomer van 2013. De Spaanse spits werd het seizoen na zijn transfer meteen kampioen met Atlético … in Camp Nou. Noteer het alvast in uw agenda: op 9 mei 2021 staat FC Barcelona-Atlético Madrid op het programma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium