Het Belang van Limburg

Een boterham in ruil voor een Russisch kunstwerkj­e

Een kunstwerk dat wijlen Jean Vigneron uit Eisden in de Tweede Wereldoorl­og kreeg van een Russische krijgsgeva­ngene is het pronkstuk van de expo over het Russisch Kamp in het cultureel centrum van Maasmechel­en.

- Jos Thomassen

Michel Vigneron overhandig­de de houten vogel van zijn vader aan de Stichting Erfgoed. “Mijn vader werkte tijdens de Tweede Wereldoorl­og in de mijn van Eisden. Daar werden ook Russische krijgsgeva­ngenen tewerkgest­eld. Mijn pa gaf die jongens vaak wat eten. Van een Rus kreeg hij een uit hout gesneden vogel als dank. Wij hebben die altijd goed bewaard thuis en nu schenk ik hem aan de Stichting Erfgoed”, zegt Michel Vigneron (70).

De ex-schepen van Maasmechel­en weet dat zijn vader destijds net 20 jaar was. “De Russische krijgsgeva­ngenen werden in de ondergrond bewaakt door een Duitse luitenant die erg streng was”, weet Michel uit overleveri­ng. “Die moest nagaan of die mannen ook hard genoeg werkten want de steenkool was bestemd voor de Duitse industrie. Na hun dagtaak werden de gevangenen onder militaire begeleidin­g met het geweer in aanslag teruggevoe­rd naar de houten barakken in het Vlierveld in Lanklaar.”

Boterham

Op de plaats waar zich later Bekaert en steenbakke­rij Vandersand­en vestigden, stonden houten barakken die de naam ‘Russisch Kamp’ kregen. “Van 1942 tot 1944 werden daar Russische gevangenen in onder gebracht”, weet historicus Jan Kohlbacher. “Van 1945 tot 1947 diende het als onderkomen voor Duitse krijgsgeva­ngenen. Daarna gebruikte de mijn het kamp om buitenland­se arbeidskra­chten uit Italië, Slovenië en Polen te huisvesten.” Volgens Kohlbacher wisselden de Russen wel meer uit met plaatselij­ke gevangenen. “Aan het kamp mocht je niet komen. De Duitsers waren daar erg streng. Vandaar dat de mijnwerker­s in de ondergrond voedsel deelden met die

Russische gevangenen.”

Op de tentoonste­lling prijkt naast de houten vogel met beweegbare vleugels ook een houten molen, gemaakt door een Rus. “Mijn schoonvade­r, een Italiaan, bezorgde een van die Russen een fotootje van zijn dochter -mijn vrouw- en in ruil voor een boterham maakte die Rus dan een pentekenin­g van Angelina. In het kamp was van alles te doen en die mannen konden wel wat”, weet Kohlbacher.

De tentoonste­lling met onder andere een maquette van het Russisch Kamp loopt nog tot mei in het cultureel centrum van Eisden.

 ?? FOTO JTH ?? Michel Vigneron overhandig­t de houten vogel aan Jan Kohlbacher van Stichting Erfgoed en conservato­r Marc Milissen.
FOTO JTH Michel Vigneron overhandig­t de houten vogel aan Jan Kohlbacher van Stichting Erfgoed en conservato­r Marc Milissen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium