Het Belang van Limburg

Breese kampioenen­maker Chris Finch wordt hoofdcoach in de NBA: “Loonbriefj­e met zeven cijfers”

-

Rudi Kuyl, de clubmanage­r “Vergiftigd geschenk? Het loon van een headcoach in de NBA is toch een getal met zeven cijfers”

“Ik vind alleen dat het lang geduurd heeft”, stelt Rudi Kuyl. Hij haalde als clubmanage­r Finch naar Bree. “Toen de New Orleans Pelicans vorig jaar hun trainer ontsloegen, moest Finch daar als associate headcoach ook zijn koffers pakken. Hij had dan het geluk dat zijn goede vriend Nick Nurse (ex-Oostende, nvdr.) hem in afwachting van iets anders naar Toronto heeft gehaald en na drie maanden is het nu zo ver. Ik denk dat hij er klaar voor is.” De Minnesota Timberwolv­es zijn niet bepaald een hoogvliege­r in de NBA. Ze konden maar zeven keer winnen in de laatste 31 wedstrijde­n, maar een vergiftigd geschenk is het zeker niet. Rudi Kuyl: “Ze staan er slecht voor, maar het kan dus eigenlijk alleen maar beter gaan. Het zou ook gaan over een contract voor meerdere jaren en dan is je inkomen toch verzekerd. Het loon van een headcoach in de NBA is toch een getal met zeven cijfers. Dat is veel geld, maar ik heb in België met veel coaches gewerkt en Chris Finch stak daar met kop en schouders bovenuit.”

Herbert Baert, de aanvoerder

“Soms kon hij uitpakken met een scheldtira­de, maar daar konden we wel tegen”

Herbert Baert was kapitein van de kampioenen­ploeg van Bree en is lovend voor zijn toenmalige coach. “Finch was heel methodisch en er zat logica in alles wat hij probeerde over te brengen”, aldus de Tongenaar die tegenwoord­ig aan de slag is als apotheker. “Hij kende niet alleen elk van ons door en door, maar ook de tegenstand­ers. Hij legde altijd punten bloot waar ze kwetsbaar waren. Finch was joviaal, maar hij was ook hard voor zijn spelers. Hij zei altijd wat hij er van vond. Ook als het goed was. Soms kon hij wel eens uitpakken met een scheldtira­de, maar als basketbals­pelers konden we daar wel tegen.” (lacht)

Johan Roijakkers, de assistent

“De beste coach die ik ooit ben tegengekom­en”

Johan Roijakkers (40) is momenteel aan de slag bij de Duitse topclub Bamberg, maar was als twintiger assistent-coach van Finch bij Bree en Bergen en liep nog stage met Finch bij de Rio Grande Vipers. “En nee, ik ga geen assistent worden van hem in Amerika. Ik heb het prima naar mijn zin in Duitsland. Al is Chris Finch de beste coach die ik ben tegengekom­en. Hij heeft zeker een goede keuze gemaakt. Belangrijk is dat hij nu met mensen werkt die hem vertrouwen en in hem geloven.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Herbert Baert was aanvoerder onder Chris Finch en werkt tegenwoord­ig als apotheker.
FOTO TOM PALMAERS Herbert Baert was aanvoerder onder Chris Finch en werkt tegenwoord­ig als apotheker.
 ?? FOTO RR ?? Chris Finch op de website van de Minnesota Timberwolv­es.
FOTO RR Chris Finch op de website van de Minnesota Timberwolv­es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium