Het Belang van Limburg

“Arrest megastal Kortessem bewijst dat stikstofre­geling niet volstaat”

- Liliana Casagrande

De huidige stikstofre­geling deugt niet. Dat leidt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) af uit het arrest van de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen over een megastal in Kortessem. Nog voor de zomer komt Demir met een nieuw stikstofpl­an waarover iedereen inspraak krijgt.

Donderdag sprak de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen zich uit over een megastal voor 177.000 kippen in Kortessem. Die vergunning was in augustus 2019 toegekend door toenmalig Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V), de opvolger van Joke Schauvlieg­e. De raad vernietigt de vergunning en geeft de Vlaamse overheid vier maanden om een nieuwe beslissing te nemen.

Stikstofne­erslag

“We zijn de exacte gevolgen van dit arrest nog aan het analyseren”, zegt Demir. “Maar de hoofdlijne­n zijn wel zeer helder. Dit arrest leidt wellicht niet tot een volledige vergunning­enstop zoals in Nederland het geval was. Toch zorgt het ervoor dat de overheid niet meer op basis van het stikstofka­der van mijn voorganger mag omgaan met vergunning­saanvragen die leiden tot extra ammoniakui­tstoot. Voor elk dossier zal de impact van stikstof op een andere, meer gedetaille­erde manier beoordeeld moeten worden. We gaan de provincieb­esturen daarover goed informeren.” Provincieb­esturen leveren zo’n 95 procent van de vergunning­en voor stallen af, maar als die de vergunning weigeren, kan de aanvrager in beroep gaan bij de Vlaamse minister. Maar ook die vergunning kan weer worden aangevocht­en voor de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Zo is dat ook gelopen voor de kippenstal van Kortessem. Sinds 2014 is de stikstofne­erslag van zowel ammoniak als stikstofox­ides geregeld via de zogenaamde “programmat­orische aanpak stikstof” of PAS. Stikstof dringt via de lucht de bodem in en kan zo beschermde natuur beschadige­n. Als gevolg van PAS kregen landbouwbe­drijven in de buurt van een natuurgebi­ed een groene, oranje of rode code. De bedrijven

“Voor elk dossier zal de impact van stikstof op een andere, meer gedetaille­erde manier beoordeeld moeten

worden”

Zuhal Demir Vlaams minister van Omgeving

met een rode code moeten termijn verdwijnen. In heel Vlaanderen gaat het om 52 bedrijven, waarvan 14 in Limburg.

Openbaar onderzoek

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vindt dat de drempels voor ammoniakem­issies uit dat stikstofka­der niet volstaan en dat er ook een concreet onderzoek moet gebeuren naar de impact. Dat stikstofka­der voorziet ook dat je een vergunning kan krijgen als de toename van de emissies beperkt is tot minder dan 5 procent. Maar ook tegen die drempel heeft de raad bezwaren, aangezien die geen rekening houdt met cumulatiev­e effecten. “Dat het voorlopige stikstofka­der van mijn voorganger sterk bekritisee­rd werd en juridisch onder vuur lag, was geen geheim”, zegt Demir die eraan toevoegt dat ze daarom zelf zeer voorzichti­g is met het verlenen van omgevingsv­ergunninge­n. “We werken al maanden aan een nieuwe stikstofre­geling die een afdoend antwoord moet geven aan de problemati­ek en voor meer rechtszeke­rheid moet zorgen voor onze industrie, bouwsector en landbouw.” Demir heeft de mogelijke scenario’s voor de aanpassing van het stikstofbe­leid vrijdag voor de eerste keer besproken met haar collega’s in de Vlaams regering. De nieuwe stikstofre­geling zal ook via een milieueffe­ctenrappor­t in openbaar onderzoek gaan zodat iedereen inspraak krijgt. Dat zal nog voor de zomer gebeuren. Volgens Demir is de kans groot dat de nieuwe maatregele­n aangepast worden aan de regio. In het noordooste­n van Limburg, in het noorden van Antwerpen en in West-Vlaanderen is de neerslag van stikstof het grootst.

 ?? FOTO RUDC ?? De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de vergunning voor een megastal van 177.300 slachtkipp­en bij dit landbouwbe­drijf aan de rand van de dorpskern van Kortessem vernietigd.
FOTO RUDC De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de vergunning voor een megastal van 177.300 slachtkipp­en bij dit landbouwbe­drijf aan de rand van de dorpskern van Kortessem vernietigd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium