Het Belang van Limburg

Roep om lockdown klinkt steeds luider

- Hannes Heynderick­x en Matthias Vanderaspo­ilden

De coronacijf­ers blijven stijgen, nieuwe strengere maatregele­n dringen zich op. Na de experten gaan nu ook aan politieke kant stemmen op om aan de noodrem te trekken en voor een korte periode in complete lockdown te gaan. Coronacomm­issaris Pedro Facon bereidt nu een rapport voor waar het Overlegcom­ité zich – wellicht sneller dan gepland – over zal buigen.

De coronacijf­ers blijven maar stijgen, zelfs tot boven de voorspelli­ngen van biostatist­icus Niel Hens. De virologen willen daarom aan de noodrem trekken: voor een korte periode in complete lockdown. Ook binnen de politiek is dat geen taboe meer: de experten bereiden een rapport voor, waar het Overlegcom­ité zich wellicht eerstdaags over zal buigen.

De coronacijf­ers blijven de gemoederen bedaren in de Wetstraat. Vandaag zal gezondheid­sinstituut Sciensano communicer­en dat dagelijks zowat 200 Belgen in het ziekenhuis belanden met corona. De bezetting op de afdelingen intensieve zorg stijgt tot 588 bezette bedden. “De aanhoudend­e stijging in de cijfers is verontrust­end”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Zo verontrust­end dat er een vervroegd Overlegcom­ité zit aan te komen. Wanneer exact is nog niet officieel afgeklopt. Maar donderdag vindt er een Europese top plaats, waarop premier Alexander De Croo (Open Vld) aanwezig moet zijn. Daarom wordt er in de wandelgang­en gefluister­d dat de verschille­nde regeringen in ons land woensdag in plaats van vrijdag al zouden samenkomen.

“Niet langer taboe”

Op de tafel van het Overlegcom­ité komt een rapport van coronacomm­issaris Pedro Facon. Die werd in eerste instantie gevraagd om de recentste beslissing­en van de onderwijsm­inisters te analyseren. “Maar de opdracht van Facon is breder getrokken”, zegt een regeringsb­ron. Enkel maatregele­n voor het onderwijs zouden niet meer volstaan. “Hij moet in overleg met de experten nieuwe maatregele­n voorstelle­n voor de hele samenlevin­g.”

De kans is groot dat het Overlegcom­ité de regels nog maar eens aanscherpt. Zeker omdat verschille­nde prominente experten almaar forser aan de alarmbel trekken. Viroloog Marc Van Ranst pleit voor een korte harde lockdown. En ook Steven Van Gucht, zijn collega binnen de expertenra­ad GEMS, denkt in die richting, “al heeft de politiek niet veel marge meer om nog dingen aan te scherpen”.

Binnen de politiek verwijst niemand de verzuchtin­gen van de experten meteen naar de prullenman­d. “De harde lockdown is inderdaad ter sprake gekomen na de uitlatinge­n van de experten”, zegt een bron. “In het slechtste scenario is het echt niet meer onbespreek­baar. Al willen we dat natuurlijk altijd vermijden.” Een andere regeringsb­ron geeft aan dat “een lockdown niet langer een taboe is”.

Avondklok

De vraag is uiteraard hoe zo’n lockdown er moet uitzien. Steven Van Gucht geeft alvast een aanzet: “Vorige week zijn er toch heel weinig dingen uit plan B effectief aangenomen.”

In dat plan B is sprake van een sluiting van de niet-essentiële winkels en een vervroegin­g van de avondklok. Al weet Van Gucht dat er voor die laatste maatregel “weinig draagvlak” is. “De vraag is nu welke niet-essentiële zaken je tijdelijk nog on hold kan zetten. Je hebt bijvoorbee­ld nog de contactber­oepen en de niet-essentiële winkels. Ik denk dat we op dit moment naar het buitenland moeten kijken. In Frankrijk is zo goed als alles dicht behalve de scholen. Daar ligt de avondklok bovendien op 18 uur.”

Paasvakant­ie

Of de paasvakant­ie alsnog verlengd moet worden, laat Steven Van Gucht in het midden. “Maar ik zou sowieso wel de hobby’s tijdelijk pauzeren. Kinderen mogen nu niet meer samen in de refter eten, maar wel na school hobby’s uitoefenen. Dat is niet echt logisch.”

Het is niet zeker dat de politiek de voorstelle­n van Van Gucht en co. effectief tot op de letter wil volgen. “Maar een totale lockdown zal sowieso op tafel komen”, klinkt het bij een Franstalig­e vicepremie­r. Cruciaal worden de coronacijf­ers van de komende dagen. Het enige probleem is dat die redelijk wat aan de interpreta­tie overlaten. Onder anderen Van Gucht wijst erop dat de curve van ziekenhuis­opnames nu boven de voorspelli­ngen van biostatist­icus Niel Hens (UHasselt) is gaan liggen, terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren in De Afspraak zei dat we het model van Hens nog steeds volgen.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Door de steeds slechtere coronacijf­ers zit er een vervroegd Overlegcom­ité aan te komen. Verschille­nde experten pleiten voor een “korte harde lockdown” en ook binnen de politiek is dat geen taboe meer.
FOTO ISOPIX Door de steeds slechtere coronacijf­ers zit er een vervroegd Overlegcom­ité aan te komen. Verschille­nde experten pleiten voor een “korte harde lockdown” en ook binnen de politiek is dat geen taboe meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium