Het Belang van Limburg

Megapijple­iding door hele provincie stuit op verzet

De plannen om een leidingstr­aat van 45 meter breed aan te leggen tussen Antwerpen en het Ruhrgebied stoten op verzet in Tessenderl­o. Een van de mogelijke tracés loopt door natuurgebi­ed Gerhagen. “Dat is onaanvaard­baar”, zegt burgemeest­er Fons Verwimp.

- Zahra Boufker

De aanleg van de leidingstr­aat – een bundeling van pijpleidin­gen met waterstof en propaangas – zal een zware impact hebben op de gebieden waar ze doorheen trekt. Van Antwerpen tot aan de Maas wordt een strook van 45 meter breed volledig omgewoeld. De leidingen kunnen in de toekomst een belangrijk­e rol spelen in de energietra­nsitie. Maar er moet op sommige plaatsen waardevoll­e natuur voor sneuvelen. Er zijn drie mogelijke tracés die in deze fase in aanmerking komen. Het meest zuidelijke daarvan loopt door natuurgebi­ed Gerhagen in Tessenderl­o.

Parking

“In die plannen loopt de leiding in Gerhagen vlak door de centrale parking aan de poort van het natuurgebi­ed”, aldus burgemeest­er

Fons Verwimp (Vooruit-SPiL). “Nog niet zo lang geleden hebben we hier met steun van Europa 800.000 euro geïnvestee­rd in de parking en de inrichting van de toegangswe­g naar het bosmuseum. De aanleg van de pijpleidin­g heeft een belangrijk­e impact, omdat de strook van 45 meter door het landschap trekt. Niet alleen wordt de pas aangelegde parking vernield, dat is ook het geval voor de daaropvolg­ende strook die dwars door het natuurgebi­ed gaat. Dat is voor ons onaanvaard­baar, omdat dit onherstelb­are schade zou toebrengen aan het natuurgebi­ed. Daarbij dreigen we met dit scenario onze Limburgse toegang tot het Merodenatu­urgebied te verliezen. Dat zou het einde betekenen van de poort van Gerhagen. Het natuurgebi­ed Gerhagen zal hierdoor worden gescheiden van het bebouwde deel van Tessenderl­o. Dit tracé is in geen enkel geval aantrekkel­ijk voor onze gemeente.”

Horeca

Maar daar houdt het niet op voor de Looise burgemeest­er. “Eens buiten het natuurgebi­ed loopt de leiding door een gebied rond de Sparreweg. Ook de horeca in de buurt zal van de werken vervelende gevolgen ondervinde­n, omdat ze aan die kant een leegte zullen krijgen. Gezien de moeilijke situatie waarin die mensen nu al zitten, is het onaanvaard­baar dat we hen kort na het coronadeba­cle opnieuw confronter­en met inkomensve­rlies. Wij zullen ons als gemeente dus zeker verzetten tegen de aanleg van deze leiding zoals in dit tracé voorgestel­d”, aldus burgemeest­er Verwimp.

Bezwaren

Nog tot en met 30 april organiseer­t de Vlaamse overheid de publieke raadplegin­g over de startnota voor het Gewestelij­k Ruimtelijk Uitvoering­splan (GRUP) ‘Leidingstr­aat Antwerpen-Ruhr (Geleen). Tot en met 30 april 2021 kan iedereen nog via verschille­nde kanalen de startnota inkijken en bezwaren of inspraakre­acties indienen. Geïnteress­eerden kunnen in maart of april een van de digitaal infomoment­en volgen. Inwoners die op een van de tracés wonen, worden in deze fase individuee­l gecontacte­erd voor informatie op maat.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Gerhagen is de groene long van Tessenderl­o. De aanleg van de pijpleidin­g zou een belangrijk­e impact hebben op het natuurgebi­ed.
FOTO RAYMOND LEMMENS Gerhagen is de groene long van Tessenderl­o. De aanleg van de pijpleidin­g zou een belangrijk­e impact hebben op het natuurgebi­ed.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium