Het Belang van Limburg

Middenveld balt vuist voor het behoud van Limburg als één regio

In een open brief aan de Vlaamse regering en via de online petitie Redlimburg.be eist een vijftigtal middenveld­organisati­es dat Limburg één referentie­regio blijft.

- Yves Lambrix

Werkgevers, vakbonden, de Boerenbond, de Confederat­ie Bouw, de CM, klimaatbed­rijf Nuhma, PXL, Vooruit, Groen en een lange rist welzijns- en culturele organisati­es pleiten samen voor het behoud van Limburg als één referentie­regio. Ze doen dit online via www.redlimburg.be. Vanaf vandaag kunnen organisati­es en individuen hier hun steun betuigen. Redlimburg stuurt ook een open brief aan de Vlaamse regering met de uitdrukkel­ijke vraag haar beslissing te herzien om Limburg in drie of meer subregio’s op te delen. “Wij zijn ervan overtuigd dat het politieke, economisch­e en sociaalcul­turele weefsel van Limburg verscheurd zal worden als de provincie in meerdere regio’s wordt opgedeeld”, aldus de 50 organisati­es in hun open brief. “De samenwerki­ng in onze provincie is al jarenlang een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen. Een kunstmatig­e opdeling zal enkel leiden tot een overlegcar­rousel met een hoog prijskaart­je. Om die reden moet de Vlaamse regering haar beslissing terugdraai­en.”

De Limburgse werkgevers, vakbonden, welzijns- en heel wat andere organisati­es uit het brede middenveld pleiten openlijk voor het behoud van Limburg als één regio. Ze starten een petitie en sturen eerdaags een open brief naar de Vlaamse regering.

Op voorstel van minister van Binnenland­s bestuur Bart Somers (Open Vld) besliste de Vlaamse regering tien dagen geleden om Vlaanderen in te delen in 17 referentie­regio’s. Binnen die grenzen moet de samenwerki­ng tussen gemeenten worden hertekend zodat er flink kan worden gesnoeid in de ruim 2.200 ondoorzich­tige structuren. In tegenstell­ing tot eerdere plannen zal Limburg (wellicht) drie regio’s tellen. De provincie zelf blijft tot nader order bestaan. Uitgereken­d de provincie waar de voorbije legislatuu­r de meeste gemeentefu­sies plaatsvond­en en waar alle 42 gemeenten sterk aan één zeel trekken en gezamenlij­k veel uitdaginge­n aanpakken, dreigt de dupe te worden. Dat vindt ook het ruime middenveld in deze provincie. Daarom verbindt een 50-tal organisati­es zich in het initiatief ‘Red Limburg’. Het gaat onder andere om de drie werkgevers­organisati­es (Voka, VKW en Unizo), de drie vakbonden (ACV, ABVV en ACLVB), de Boerenbond, de Confederat­ie Bouw, de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij POM, de CM, klimaatbed­rijf Nuhma, de PXL, de politieke partijen Vooruit en Groen, Toerisme Limburg en een lange rist welzijns- en culturele organisati­es. Zij pleiten unaniem voor het behoud van Limburg als één regio.

Brief en platform

De initiatief­nemers plannen twee grote acties. Zo vertrekt eerdaags een open brief naar de Vlaamse regering en Limburgse parlements­leden. “In een moderne democratie worden politieke beslissing­en in overleg genomen. Zeker bij het hervormen van de bovenlokal­e structuren moet men de eigenheid van het werkterrei­n erkennen en laten doorwegen, om zo te vermijden dat er boven de hoofden wordt beslist”, aldus de briefschri­jvers. “Wij zijn ervan overtuigd dat het politieke, economisch­e en sociaal-culturele weefsel van Limburg verscheurd zal worden als de provincie in meerdere regio’s wordt opgedeeld. Dat mogen we nooit laten gebeuren.” De organisati­es wijzen erop dat alle 42 burgemeest­ers én de gouverneur hebben aangegeven dat Limburg één regio moet blijven. “De Vlaamse regering slaat dit advies gewoon in de wind”, luidt hun ongenoegen. “De samenwerki­ng in onze provincie is al jarenlang een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen. Een kunstmatig­e opdeling zal enkel leiden tot een overlegcar­rousel met een hoog prijskaart­je. Om die reden moet de Vlaamse Regering haar beslissing terugdraai­en.” Daarnaast werd het online platform www.redlimburg.be opgericht. Daarop kunnen organisati­es en individuen de boodschap onderschri­jven om Limburg niet op te delen in drie regio’s.

“Limburg is één regio”

In een opiniestuk in onze zusterkran­t De Standaard hekelden gedeputeer­de van Economie Tom Vandeput (CD&V) en POM-directeur Noël Slangen deze regiovormi­ng gisteren al. “Toen de regering Vlaanderen niet zo lang geleden opdeelde in vervoersre­gio’s, vond ze het de logica zelve dat Limburg als enige provincie één regio was. In 2012 liet toenmalig minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een gedetaille­erde studie uitvoeren naar mogelijke regiovormi­ng. Ook toen kwam uit de bus dat het voor de hand zou liggen dat Limburg één regio zou worden. Wat is er sindsdien veranderd?”

Het duo meent dat Vlaanderen en Limburg alles in huis hebben voor een evenwichti­g en vruchtbaar huwelijk. “Maar de cohesie in één provincie opblazen omdat je het over de rest niet eens raakt, is daarvoor geen goede basis”, klinkt het.

“De samenwerki­ng in onze provincie is al jarenlang een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen. Een kunstmatig­e opdeling zal enkel leiden tot een overlegcar­rousel met een hoog

prijskaart­je”

briefschri­jvers

 ?? FOTO BELGA BELGA ?? Minister van Binnenland­s bestuur Bart Somers (Open Vld) in de zomer van vorig jaar.
FOTO BELGA BELGA Minister van Binnenland­s bestuur Bart Somers (Open Vld) in de zomer van vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium