Het Belang van Limburg

Alle hens aan dek in de scholen

Refters die op slot gaan, speelplaat­sen die opnieuw in vakken moeten worden ingedeeld en strengere quarantain­eregels. In heel wat Limburgse scholen was het gisteren alle hens aan dek door de nieuwe coronarege­ls.

- Ruben Steegen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigde zondag een reeks strengere maatregele­n af om nieuwe besmetting­en binnen de schoolmure­n een halt toe te roepen. Het toverwoord is de klasbubbel, die tot aan de paasvakant­ie heilig wordt. Lunchen mag voortaan enkel nog per klas en liefst buiten. Ook tijdens de speeltijd moeten klassen zoveel mogelijk gescheiden worden gehouden.

“Een hele organisati­e”, puft directeur Karine Stijnen van basisschoo­l De Zevenspron­g in Oostham, die gisterocht­end meteen druk in de weer was met nadarhekke­n en afzetlint. “Apart eten per klasbubbel deden we al. Maar nu moeten we onze dertig klasbubbel­s ook buiten respectere­n. Daardoor werken we vanaf dinsdag noodgedwon­gen met speeltijde­n in shiften. Elk klasje moet op hun stuk van de speelplaat­s blijven.” Ook in basisschoo­l De Horizon in Hamont werd de laatste hand gelegd aan een nieuw schema zodat de klasjes tijdens de speeltijd niet meer met elkaar in contact komen.

In de Maasmechel­se basisschoo­l Proosterbo­s werd tot vorige week nog in de refter gegeten, maar die ging gisteren dicht. “Als het weer het toelaat, lunchen we voortaan buiten”, zegt directeur Herbert

Coox. “Tijdens de speeltijde­n laten we de kinderen wel nog samen spelen, dat is bijna niet anders te organisere­n in een klein schooltje als het onze.”

De middelbare scholieren van Kindsheid Jesu lunchten voor het eerst buiten en in de tent die op de speelplaat­s werd opgetrokke­n. “Voor het overige valt de impact van de nieuwe regels mee”, zegt coördinere­nd directeur Tom Cox van de scholengem­eenschap Sint-Quintinus. “In deze examenperi­ode zijn er sowieso minder leerlingen aanwezig op school, wat het gemakkelij­ker maakt om de speeltijde­n te spreiden.”

Verhoogde waakzaamhe­id

Nog een verstrengi­ng: voortaan moet de hele klas al in quarantain­e na één besmette leerling, maar enkel in gemeenten met een verhoogde waakzaamhe­id. “Het heeft geen zin om een school te sluiten in Lommel als er een uitbraak is in Voeren”, legt de woordvoerd­er van Weyts uit. Voor de lijst van gemeenten met verhoogde waakzaamhe­id wordt een beroep gedaan op de rapporten van de Risk Assessment Group (RAG), die elke woensdag oplijsten waar er een opvallende stijging is. Voor Limburg gaat het om Houthalen-Helchteren, Leopoldsbu­rg, Hamont-Achel en Maasmechel­en. “Om te bepalen in welke gemeente een verhoogde waakzaamhe­id geldt, kijken we naar verschille­nde factoren zoals het aantal besmetting­en, de positivite­itsratio en de incidentie”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven) die zelf in de RAG zetelt. “Als die parameters op rood staan en er geen duidelijke verklaring is voor de stijging (zoals een uitbraak binnen een bedrijf, nvdr.), geldt er een verhoogde waakzaamhe­id in de gemeente en moet een klas na één positieve besmetting in quarantain­e.” Molenbergh­s benadrukt dat de lijst een belangrijk­e leidraad is, maar dat een CLB zelf strengere regels kan opleggen op basis van de lokale situatie. “Ook in gemeenten waar officieel geen verhoogde waakzaamhe­id geldt, kan dus meteen een quarantain­e voor de hele klas worden opgelegd. Beter iets te voorzichti­g dan achter de feiten aanhollen.”

Vingers gekruist

Een rondvraag leert dat de meeste scholen al langer het zekere voor het onzekere namen en na één besmetting de hele klas in quarantain­e plaatsten. “Voorlopig zijn we er relatief goed in geslaagd om het virus buiten de schoolmure­n te houden en we houden de vingers gekruist dat we tot aan de paasvakant­ie op dat elan kunnen verdergaan”, zegt directeur Tom Verheyen van het Inspirocol­lege in HouthalenH­elchteren. “Eten per klasbubbel, dat deden wij al. Omdat de minister heeft gevraagd om ook contacten tussen volwassene­n tot een minimum te beperken, hebben we in onze binnentuin een alternatie­ve leraarskam­er in openlucht ingericht.”

In het pakket met nieuwe regels wordt ook aan de leerlingen gevraagd om niet meer met de bus naar school te komen, maar dat blijkt zeker in secundaire scholen moeilijk haalbaar. “We moedigen leerlingen aan om voor eigen vervoer te kiezen, maar dat lukt natuurlijk niet voor elke student”, zegt Leen Claes van het het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder. “Daarom blijven onze schoolbuss­en rijden. Het kan niet de bedoeling zijn dat kinderen niet meer op school geraken.” Doordat heel wat middelbare scholieren momenteel examens hebben, was het gisteren na schooltijd wel opvallend rustiger op de bussen van De Lijn in Hasselt.

“Tijdens de speeltijd laten we de kinderen

wel nog samen spelen. Dat is bijna

niet anders te organisere­n in een klein schooltje als

het onze”

Herbert Coox

Directeur basisschoo­l Proosterbo­s in Maasmechel­en

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De scholieren van de middelbare school Kindsheid Jesu in Hasselt lunchten gisteren voor het eerst buiten, per klasbubbel.
FOTO SERGE MINTEN De scholieren van de middelbare school Kindsheid Jesu in Hasselt lunchten gisteren voor het eerst buiten, per klasbubbel.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Door de examens is het sowieso rustiger op de bussen van De Lijn. “We moedigen leerlingen aan om voor eigen vervoer te kiezen, maar dat lukt niet voor iedereen.”
FOTO SERGE MINTEN Door de examens is het sowieso rustiger op de bussen van De Lijn. “We moedigen leerlingen aan om voor eigen vervoer te kiezen, maar dat lukt niet voor iedereen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium