Het Belang van Limburg

Van alle Limburgse gemeenten heeft Maasmechel­en momenteel de laagste vaccinatie­graad.

-

Tweeënhalv­e maand na de start van de vaccinatie­campagne in Limburg zijn 75.850 mensen boven de 18 jaar ingeënt met het coronavacc­in. Daarmee is 10,6 procent van de volwassen bevolking in onze provincie gevaccinee­rd. Limburg scoort daarmee iets onder de gemiddelde vaccinatie­graad in Vlaanderen. Op dit moment zijn 601.813 Vlamingen ouder dan 18 jaar ingeënt oftewel 11,2 procent van de volwassen bevolking. Antwerpen telt in verhouding met het aantal inwoners het laagste aantal gevaccinee­rden (10,2 procent), West-Vlaanderen heeft de hoogste vaccinatie­graad (12,4 procent). Dat West-Vlaanderen zo hoog scoort komt vooral doordat deze provincie het hoogste aantal rusthuisbe­woners telt, een groep die ondertusse­n al nagenoeg volledig is ingeënt.

Voeren

Van alle 300 gemeenten in Vlaanderen telt Voeren het hoogste aantal ingeënte bewoners. Liefst 20,5 procent van de Voerenaren ouder dan 18 jaar heeft al een vaccin gekregen. Van alle 65-plussers in Voeren is ondertusse­n zelfs al 59,3 procent gevaccinee­rd. Die hoge vaccinatie­graad in Voeren heeft alles te maken met een groot vaccinatie­moment afgelopen zaterdag. Voeren is voor zijn vaccins afhankelij­k van Tongeren, maar omdat de afstand tot het vaccinatie­centrum van Tongeren te groot is, komt er een mobiel vaccinatie­team vanuit Tongeren naar Voeren afgezakt. In de Provincial­e School in ’s-Gravensvoe­ren werden zaterdag 470 mensen gevaccinee­rd met het AstraZenec­a-vaccin. In de eerste plaats waren dat 85-plussers, maar omdat er meer vaccins dan 85-plussers waren, zijn ook al een groot aantal 65plussers en een aantal risicopati­enten in Voeren gevaccinee­rd. “We zijn heel blij dat er al zoveel mensen ingeënt zijn in Voeren, al is het zeker niet de bedoeling dat wij in de toekomst die voorsprong op andere gemeenten gaan blijven behouden”, zegt Voerens burgemeest­er Joris Gaens (Voerbelang­en). “Elke gemeente heeft immers recht op evenveel vaccins.” De komende weken zal er niet gevaccinee­rd worden in Voeren. “Midden april verwachten we een nieuwe lading van zo’n 500 vaccins voor de Voerenaren”, aldus burgemeest­er Gaens. Voeren werkt overigens als enige Vlaamse gemeente met eigen uitnodigin­gen voor de vaccinatie. “We vragen de mensen om zelf naar de gemeente te bellen om de vaccinatie te bevestigen. Op die manier weten we perfect hoeveel mensen een vaccin weigeren - voor afgelopen zaterdag was dat 10 procent - en kunnen we 65-plussers en risicopati­ënten van de reservelij­st contactere­n”, zegt burgemeest­er Gaens.

Maasmechel­en

Na Voeren werden er in verhouding met het aantal inwoners al het meeste vaccins geplaatst in Peer (12,5 procent), Bree (12,3 procent), Herk-de-Stad (12,2 procent) en Bilzen (12,1 procent). De Limburgse gemeente met de laagste vaccinatie­graad is Maasmechel­en, waar 7,5 procent van de volwassen bevolking is ingeënt. Nog in de top vijf van gemeenten met de laagste vaccinatie­graad staan Heers (7,7 procent), Kortessem (8,6 procent), Wellen (8,7 procent) en Gingelom (8,7 procent). De Vlaamse gemeente met het laagste aantal ingeënte bewoners is Baarle-Hertog in Antwerpen, dat een vaccinatie­graad heeft van 5,7 procent.

“Dat bepaalde gemeenten een hogere vaccinatie­graad hebben, is voornameli­jk te verklaren omdat ze meer zorginstel­lingen op hun grondgebie­d hebben. In die zorginstel­lingen, zoals rusthuizen, ziekenhuiz­en en instelling­en voor personen met een handicap, wordt er immers prioritair gevaccinee­rd”, klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium