Het Belang van Limburg

In Hasselt kan u zelf uw vaccinatie­moment kiezen

-

VACCINATIE­CAMPAGNE HASSELT

In het vaccinatie­centrum van Hasselt kunnen mensen vanaf nu zelf hun tijdstip voor vaccinatie kiezen. In de 14 andere vaccinatie­centra in Limburg krijgen de mensen wel nog altijd een datum voorgestel­d.

Inwoners van Hasselt en omstreken die uitgenodig­d worden voor hun prik in het vaccinatie­centrum vonden tot voor kort een datum en uur voor de vaccinatie terug in hun brief. Het Hasseltse centrum stapt nu af van dat systeem en vraagt inwoners om zelf een vaccinatie­moment te kiezen. “We merkten dat er heel wat zogenaamde no-shows waren”, zegt Robbie Scaut, manager van het vaccinatie­centrum. “De afgelopen weken kwam zo’n 20 tot 25 procent van de uitgenodig­den niet opdagen.” Het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt de vaccinatie­centra echter om voor iedereen een vaccin klaar te houden, ook voor wie zijn afspraak niet bevestigt. Nadeel van dit systeem is dat het vaccinatie­centrum bij veel no-shows in allerijl mensen op de reservelij­st moet contactere­n om zo te vermijden dat er vaccins in de vuilnisbak belanden.

Met de uitnodigin­gen zonder voorgestel­de datum hoopt het

Hasseltse centrum het aantal noshows terug te dringen. “Ondertusse­n zijn er al 6.400 uitnodigin­gen verstuurd waarbij mensen zelf hun vaccinatie­moment kunnen kiezen”, zegt Robbie Scaut.

“Twee weken geleden hebben de eerste 2.500 mensen zo’n uitnodigin­g gehad. Die kunnen deze week hun vaccin krijgen en kunnen kiezen of ze dat op woensdag, donderdag of vrijdag willen en op welk uur dat voor hen het beste past.” Of dit systeem tot minder no-shows zal leiden, kunnen ze in Hasselt nog niet zeggen.

11 vaccinatie­centra

Van de 95 vaccinatie­centra in Vlaanderen werken er al elf met een systeem waarbij mensen zelf hun tijdstip van vaccinatie kunnen kiezen. Buiten Hasselt blijven de 14 andere vaccinatie­centra in Limburg voorlopig wel het uitnodigin­gssysteem met voorgestel­de datum behouden.

 ?? FOTO
RR ?? In het vaccinatie­centrum van Hasselt kunnen mensen vanaf nu zelf hun tijdstip voor vaccinatie kiezen. “Zo hopen we dat er minder mensen niet komen opdagen.”
FOTO RR In het vaccinatie­centrum van Hasselt kunnen mensen vanaf nu zelf hun tijdstip voor vaccinatie kiezen. “Zo hopen we dat er minder mensen niet komen opdagen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium