Het Belang van Limburg

Vaccin van AstraZenec­a beschermt in 79 procent van de gevallen

- Hanne De Belie

CORONAVIRU­S

HASSELT

De lijst van symptomen die gepaard kunnen gaan met het coronaviru­s was al behoorlijk lang: van koorts, hoesten en ademhaling­sproblemen tot geur- en smaakverli­es. Mogelijk worden daar nog drie nieuwe symptomen aan toegevoegd. Onderzoeke­rs van de universite­it van Manchester en het Manchester Biomedical Research Centre ontdekten na analyse van 24 studies over covid-patiënten dat maar liefst 15 procent van de besmette personen tinnitus of oorsuizing­en heeft. 8 procent heeft last van gehoorverl­ies en 7 procent lijdt aan evenwichts­stoornisse­n of duizelighe­id. Gehoorprob­lemen die volgens de studie ook na de besmetting kunnen

Vaak voorkomend­e symptomen

- hoesten - ademhaling­smoeilijkh­eden - plots geur- en smaakverli­es - koorts

Andere symptomen

- spierpijn

- vermoeidhe­id

- loopneus

- keelpijn

- hoofdpijn

- verlies van eetlust

- waterige diarree

- acute verwardhei­d (bij ouderen) - plots vallen (bij ouderen)

Mogelijk nieuwe symptomen

- tinnitus of oorsuizen - gehoorverl­ies - duizelighe­id

→ hoofdsympt­oom zijn, dat als eerste optreedt. Keelpijn komt voor, maar is niet één van de meest typische symptomen. Ook een loopneus en niezen horen er in mindere mate bij, maar dat kan net zo goed hooikoorts zijn. Bij oudere mensen zien we ook acute verwardhei­d of plots vallen.”

“Dat er zoveel mogelijke symptomen zijn, is net de moeilijkhe­id met dit virus. Het kunnen ook enkel vage klachten zijn. Als er geen duidelijke andere oorzaak is: twijfel niet, en laat je testen. Er wordt beter te veel getest, dan te weinig”, besluit Van Gucht.

Het AstraZenec­a-vaccin is in 79 procent van de gevallen effectief in het voorkomen van symptomen van Covid-19. Daarnaast beschermt het vaccin volledig (100%) tegen het ontwikkele­n van ernstige klachten en ziekenhuis­opname. Dat bleek gisteren uit de resultaten van een grote studie met 30.000 deelnemers in de VS. Ditmaal namen wel voldoende ouderen deel waardoor AstraZenec­a met zekerheid kan stellen dat het vaccin ook doeltreffe­nd is bij 55-plussers. Een aantal Europese landen waaronder België had aanvankeli­jk besloten om het vaccin niet aan deze doelgroep te geven door een gebrek aan gegevens. Dat besluit is aangepast nadat het Verenigd Koninkrijk de nodige data kon verschaffe­n.

JEUGDKAMPE­N

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ?? Meer info: www.info-coronaviru­s.be
“Heb je symptomen? Twijfel niet en laat je testen”, zegt Steven Van Gucht.
FOTO ROBIN UTRECHT Meer info: www.info-coronaviru­s.be “Heb je symptomen? Twijfel niet en laat je testen”, zegt Steven Van Gucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium