Het Belang van Limburg

Sociale woning én Turkse villa? Fraude wordt eindelijk aangepakt

“De bureaus hebben niet meer nodig dan een naam, een geboorteda­tum en een geboortepl­aats om een onderzoek te starten, in 41 landen”

- Thomas Jansen

VASTGOED HASSELT

Wie een sociale woning wil krijgen, mag geen andere eigendom bezitten. Voor vastgoed in eigen land is dat makkelijk na te gaan via het kadaster, maar over woningen in het buitenland tasten sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen in het duister. Daarom heeft Vlaams minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) een contract afgesloten met vijf private onderzoeks­bureaus, twee Nederlands­e en drie Belgische. “Wanneer er vermoedens zijn dat iemand eigendom heeft in het buitenland, kunnen huisvestin­gsmaatscha­ppijen een van die bureaus inschakele­n”, zegt Diependael­e. “Die hebben niet meer nodig dan de naam, een geboorteda­tum en een geboortepl­aats om in actie te schieten. Met de vijf bureaus is er een akkoord voor onderzoek in 41 landen.”

Zo’n onderzoek is uiteraard niet kosteloos, maar ook daar springt de Vlaamse overheid bij. Als uit het onderzoek effectief blijkt dat er nog een buitenland­se eigendom is, betaalt de overheid de hele factuur. Is dat niet het geval, moet de huisvestin­gsmaatscha­ppij een kwart zelf betalen. “Wie een frauHetzel­fde deur betrapt, kan echter sociale kortingen terugvorde­ren”, zegt Diependael­e. “Als zo iemand al vijf, zes jaar een sociale woning huurt, kan dat hoog oplopen.”

Dossier met foto’s

Maar wat dan met iemand die nog een huis bezit in Syrisch oorlogsgeb­ied? “De onderzoeke­rs zullen telkens een dossier opmaken, met daarin eventueel ook foto’s van de woning”, zegt Diependael­e. “Dat dossier wordt overgemaak­t aan de huisvestin­gsmaatscha­ppij. Op basis van de waarde van die eigendom kan dan een oordeel geveld worden. Hetzelfde geldt voor wie een gedeelde eigendom heeft, bijvoorbee­ld als gevolg van een erfenis. De maatschapp­ij kan die persoon dan verplichte­n om zich binnen het jaar van het goed te ontdoen.” Woonhaven, een Antwerpse sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij, sloot eerder al zo’n raamcontra­ct af met een onderzoeks­bureau. Het initiatief kreeg navolging in Hamme en Lier, waar recent als gevolg van zo’n onderzoek 25 mensen hun opzeg kregen. Nu krijgen dus ook Limburgse maatschapp­ijen de mogelijkhe­id om eenvoudig zo’n onderzoek te starten. En dat is welkom. “We moeten het nog bespreken met de raad van bestuur, maar het spreekt voor zich dat we hierop gaan inzetten”, zegt Dominique Vrancken van Hacosi, dat actief is in Hasselt, Diepenbeek en Wellen. “Tot nu toe konden we enkel iemand op eer laten verklaren dat hij of zij geen eigendom in het buitenland had, maar controle daarop was onmogelijk.”

Matthias Diependael­e (N-VA) Vlaams minister van Wonen geluid is te horen bij andere maatschapp­ijen in Limburg. “Soms hebben we zelfs concrete meldingen over fraude”, zegt Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak in Genk. “Die komen dan van de buren of de ex-partner, maar zelfs dan konden we daar niets mee.” Carien Neven, voorzitter Cordium in Hasselt: “We konden zeer weinig ondernemen.

De enige optie was om zelf personeel naar het buitenland te sturen om het ter plaatse uit te zoeken.” Hoeveel mensen ze op fraude zullen betrappen, daar hebben de maatschapp­ijen het raden naar. Bovendien zal niet iedereen gecontrole­erd kunnen worden. “We kunnen moeilijk iedereen met buitenland­se roots doorgeven aan zo’n onderzoeks­bureau”, zegt

Neven. “En ook Belgen kunnen panden in het buitenland hebben.” Vrancken: “We zullen daarvoor criteria moeten hanteren. Controlere­n we iemand al bij vage geruchten? Organisere­n we steekproev­en? Dat moet nog blijken. Ik verwacht niet dat het merendeel op die manier fraudeert, maar er zullen er zeker enkelen tussen zitten.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Wie een sociale woning huurt, mag geen andere eigendom bezitten.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Wie een sociale woning huurt, mag geen andere eigendom bezitten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium