Het Belang van Limburg

Vlaamse Ikea-baas staat terecht voor spionage van 200 werknemers

- Jesse Van Regenmorte­l

RECHTSZAAK VERSAILLES Meubelgiga­nt Ikea staat in Frankrijk terecht omdat het met medewerkin­g van privédetec­tives en agenten zijn eigen werknemers bespioneer­de. Bij de beklaagden: Stefan Vanoverbek­e, Vlaming en destijds grote baas van Ikea Frankrijk.

Ikea werd zwaar in verlegenhe­id gebracht toen in 2012 bekend raakte dat het bedrijf in Frankrijk zijn eigen werknemers, sollicitan­ten en klanten bespioneer­de. De meubelgiga­nt stak zijn neus in hun financiële situatie, strafblad en politieke voorkeuren. De spionage bleek standaardp­rocedure in zeker negen van de 29 Franse vestiginge­n. Ikea had een directeur risicomana­gement, die lijsten met namen van “te onderzoeke­n individuen” bezorgde aan een privédetec­tivebureau, dat op zijn beurt informatie opvroeg bij vier bevriende politieage­nten. Totale jaarlijkse factuur van de privédetec­tives aan Ikea: tot 600.000 euro.

Nieuwe BMW cabrio

Volgens het Franse gerecht waren de Ikeabazen op de hoogte van het spionagesy­steem. Dus zijn het nu niet enkel de filiaalhou­ders en de agenten die voor de correction­ele rechtbank in Versailles terechtsta­an voor “het onrechtmat­ig verzamelen en openbaar maken van persoonsge­gevens en schending van het beroepsgeh­eim”. Onder de beklaagden is ook de toenmalige grote baas van Ikea Frankrijk: Stefan Vanoverbek­e. De Vlaming leidde de meubelreus van 2010 tot 2015. Vanoverbek­e, die zijn betrokkenh­eid ontkent, werkt overigens nog altijd voor Ikea. Vandaag is hij baas in vier landen: Roemenië, Kroatië, Servië en Slovenië.

De beklaagden riskeren 10 jaar cel, Ikea Frankrijk riskeert een boete van 3,75 miljoen euro. Vandaag erkent het bedrijf dat het leed aan “organisato­rische zwakte”, al lijkt dat een eufemisme. Ikea verzamelde door de jaren heen informatie over zeker 200 werknemers. Een van hen “was een modelmedew­erker, maar is plots een protesteer­der”. Ikea wilde weten “hoe die veranderin­g is gebeurd” en of er “een risico van ecoterrori­sme” was. In een ander geval wilde het bedrijf weten hoe een werknemer plots “een nagelnieuw­e BMW cabrio” kon betalen. Ikea maakte bovendien een intern rapport over een werknemer over aan de politie “om van die persoon af te raken via een juridische procedure buiten het bedrijf om”.

 ?? FOTO AFP ?? Vlaming Stefan Vanoverbek­e, voormalig baas van Ikea Frankrijk, bij het begin van het spionagepr­oces tegen de meubelgiga­nt.
FOTO AFP Vlaming Stefan Vanoverbek­e, voormalig baas van Ikea Frankrijk, bij het begin van het spionagepr­oces tegen de meubelgiga­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium