Het Belang van Limburg

Weyts vs. Vandenbrou­cke: wie wint?

- Liliana Casagrande

ANALYSE

BRUSSEL

Weyts is al van vrijdag aan het fulmineren tegen het federale huiswerk waarmee hij en zijn collega-onderwijsm­inisters onverwacht werden opgezadeld. Weyts staat trouwens niet alleen in zijn verzet, ook zijn Franstalig­e collega Caroline Désir (PS) had geen zin om zich de les te laten spellen. Het is trouwens bon ton om in te gaan tegen het Overlegcom­ité. Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) sakkert op de verscherpt­e maatregele­n voor de jeugdkampe­n. De regels aanvechten, is natuurlijk ook een kans om je als minister op te werpen als beschermhe­ilige van je domein. Maar als iedereen dat doet, schiet er van de maatregele­n niets meer over, terwijl het intussen duidelijk is dat ze zelfs niet zullen volstaan.

De onderwijsm­inisters maakten zondag van de gelegenhei­d gebruik om een vakbondsei­s op tafel te leggen: de vraag om de leerkracht­en prioritair te vaccineren. Was dat de deal? Dat de vakbonden zich niet zouden verzetten tegen het mantra “scholen open” in ruil voor meer politieke druk op de vaccinatie? Weyts voegde er zondag live tijdens de persconfer­entie nog aan toe dat hij die vaccins desnoods zelf zou zetten. Maar al snel bleek dat zelfs bij prioriteit leerkracht­en pas eind mei aan de beurt zouden komen. Tegen dan start de examentijd en vervolgens is het vakantie. Federaal minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) zei maandagoch­tend dan ook dat hij geen bezwaar heeft om de leerkracht­en voorrang te geven. Al heeft de conferenti­e van alle ministers van Volksgezon­dheid van dit land eerder beslist om die prioriteit te beperken tot een deel van de politiemen­sen. “De lijst van de prioritair­e groepen was zo lang waardoor het allemaal te ingewikkel­d en te traag werd”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerd­er van Vandenbrou­cke. “Dus ook al hebben we principiee­l niets tegen die voorrang voor leerkracht­en, in de praktijk boek je daar niet veel winst mee. Op dit moment blijven we dus vasthouden aan de planning. Woensdag is er een nieuwe conferenti­e, maar de prioriteit voor leerkracht­en staat daar niet op.” Voorzitter van die interminis­teriële conferenti­e is Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Die zit op dezelfde lijn als Vandenbrou­cke. Ook hij schrok zondag van Weyts. Dinsdag is er trouwens covidoverl­eg tussen alle ministers van de Vlaamse regering. Benieuwd wat daar gezegd wordt over de leerkracht­en. Maar het lijkt erop dat zelfs minister-president Jan Jambon zich niet laat opjagen door zijn eigen minister. “We zullen wel zien”, klinkt het op het kabinet van Jambon.

Zelftesten

Een ander punt van kritiek van Weyts aan het federale adres zijn de zelftesten. Die zijn in dit land nog niet beschikbaa­r. “We zijn de financieri­ng nog aan het uitklaren, we moeten zien of ze terugbetaa­lbaar worden of niet”, zegt de woordvoerd­er van Vandenbrou­cke. “Tegen april zouden we daarmee rond moeten zijn.” Het is ook nog niet duidelijk of de maatregele­n die de onderwijsm­inisters hebben genomen, wel zullen volstaan. Vandenbrou­cke heeft ze doorgestuu­rd naar coronacomm­issaris Pedro Facon. Die evalueert alle maatregele­n samen, ook die voor andere sectoren. De vereniging van schooldire­cteurs VLVO zegt dat het gros van de nieuwighed­en grotendeel­s copy-paste is van het protocol voor “code oranje” waar de scholen al maanden in zitten. Maar nu ook de vrijwillig­ers niet meer zijn toegelaten, betekent dat dat ze helemaal geen adempauze krijgen. “Moeten de scholen misschien hopen op hier en daar een besmetting zodat ze de klassen in quarantain­e kunnen zetten tot aan de paasvakant­ie?”, vragen de directeurs zich af.

Wie nu er nu wint - Weyts of Vandenbrou­cke - zullen we de komende dagen weten. Zodra de coronacomm­issaris klaar is met zijn huiswerk en het Overlegcom­ité opnieuw samenkomt. Hoe slechter de situatie, hoe sneller dat gebeurt.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium