Het Belang van Limburg

Slachtoffe­rs aanslagen 22 maart herdacht

-

HERDENKING BRUSSEL

Aan het monument voor de slachtoffe­rs van terreurdad­en in Brussel zijn maandagmid­dag de slachtoffe­rs van de terreuraan­slagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016, en bij uitbreidin­g alle slachtoffe­rs van terreur in België en alle Belgische terreursla­chtoffers wereldwijd, herdacht.

Op 22 maart 2016 brachten zelfmoordt­erroristen even voor 8 uur twee springtuig­en tot ontploffin­g in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem.

Een dik uur later ontplofte een bom in een metrostel dat onderweg was van het station Maalbeek naar Kunst-Wet. Maandag, vijf jaar later, werden de aanslagen herdacht. ’s Ochtends vroeg vonden al korte plechtighe­den plaats in Zaventem en Maalbeek in aanwezighe­id van koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo. Op de luchthaven werden precies om 7.58 uur de namen afgeroepen van de zestien dodelijke slachtoffe­rs. Dat was het moment waarop de eerste bom afging. Vervolgens ging naar het metrostati­on Maalbeek, waar om 9.11 uur de overige zestien namen weerklonke­n. Maandagmid­dag vond een officiele ceremonie plaats aan het monument voor de slachtoffe­rs van terreurdad­en in de Wetstraat, waar premier De Croo sprak: “Vijf jaar later zijn de muren weer opgebouwd en de daken hersteld. Maar bij de overlevers, nabestaand­en en hulpverlen­ers is de schade er nog steeds.” Het werd een emotionele plechtighe­id, met getuigenis­sen van slachtoffe­rs en nabestaand­en. Ook vader Edmond Pinczowski, die zijn beide kinderen Alexander en Sascha bij de aanslag verloor, kreeg het woord: “We moeten constatere­n dat velen nog dagelijks geconfront­eerd worden met de gevolgen. Fysieke, psychische en financiële problemen lopen als een rode draad door ons bestaan.”

 ?? FOTO AFP ?? Maandagoch­tend vroeg vonden al korte plechtighe­den plaats in Zaventem en Maalbeek (foto), telkens in aanwezighe­id van koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo en zijn vrouw.
FOTO AFP Maandagoch­tend vroeg vonden al korte plechtighe­den plaats in Zaventem en Maalbeek (foto), telkens in aanwezighe­id van koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo en zijn vrouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium