Het Belang van Limburg

Trump start eigen sociaal netwerk

Nadat hij van Twitter en Facebook is geband, heeft Donald Trump nog erg weinig van zich laten horen. Daar komt veranderin­g in: de ex-president bereidt de lancering voor van een eigen sociaal netwerk.

- Dominique Deckmyn

Een naaste medewerker van Trump lanceerde het bericht zondag op de conservati­eve zender Fox News: “Ik denk dat we president Trump zullen zien terugkeren op sociale media over twee tot drie maanden, met zijn eigen platform. Het zal de regels van het spel totaal veranderen, iedereen zal zitten wachten om te zien wat president Trump precies zal doen.” Donald Trump zou, in zijn nieuwe woonplaats in Mar-a-Lago (Florida), al een aantal vergaderin­gen hebben gehad met verschille­nde bedrijven die hem hadden benaderd met voorstelle­n. Dat het uitdrukkel­ijk om een “nieuw” platform gaat, lijkt uit te sluiten dat Trump zich inkoopt bij een bestaande speler, zoals Parler (een ‘vrije meningsuit­ing’-variant van Twitter) of Mewe (een Facebookac­htig netwerk dat populair is in conservati­eve kringen).

Stilte

Na de aanval op het Capitool in Washington was voor Twitter en Facebook de maat vol. Facebook schorste Trump voor onbepaalde tijd, Twitter sprak een permanente ban uit. Sindsdien werd het erg stil rond de man die vijf jaar lang haast dagelijks het nieuws beheerste met zijn tweets. Hij stuurde af en toe een kort persberich­t uit, of liet medestande­rs voor zich spreken op televisie. In tussentijd consolidee­rde Trump wel zijn machtsposi­tie binnen de Republikei­nse partij. Partijgeno­ten die hem na 6 januari afvielen, zegde hij tijdens zijn eerste speech als expresiden­t de wacht aan: Trump zal er alles aan doen om hen politiek uit te schakelen, door tijdens voorverkie­zingen eigen Republikei­nse tegenkandi­daten naar voren te schuiven.

Parler

Na zijn schorsing bij Facebook en Twitter hebben een aantal naaste medestande­rs erop aangestuur­d dat Trump zou verhuizen naar een ander sociaal netwerk. De netwerken die voor de hand lagen, waren Gab en Parler. Beide apps schuiven zichzelf naar voren als alternatie­ven voor Twitter waar je wél nog alles mag zeggen. Maar naar verluidt zou Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, hem hebben overtuigd om daarvan af te zien. Gab is al jaren verbrand door de aanwezighe­id van uitgesprok­en extremisti­sche groepen. En Parler mispakte zich aan de Capitool-rellen. In de dagen voor de bestorming circuleerd­en oproepen tot geweld vrijuit. Het netwerk bleek noch bereid, noch in staat om in te grijpen. Parler werd daarom verwijderd uit de appstores van Google en Apple, waardoor het veel moeilijker toegankeli­jk werd. Toen verdween het netwerk wekenlang van het internet, omdat Amazon weigerde nog diensten te leveren.

Parler beweerde in januari 15 miljoen gebruikers te hebben, al was het aantal mensen dat echt actief was op het netwerk ongetwijfe­ld veel kleiner. CEO John Matze is intussen opzijgezet en de toekomst van de app is onzeker.

“Tientallen miljoenen”

Een nieuw netwerk met Trump als trekpleist­er zal haast zeker op slag groter zijn dan Gab of Parler ooit zijn geweest. Volgens Trumps naaste medewerker Jason Miller zal het nieuwe netwerk “tientallen miljoenen mensen” lokken. Dat lijkt niet onrealisti­sch: Trump had als president ruim 88 miljoen volgers op Twitter. Maar dat waren zeker niet uitsluiten­d fans, op elke tweet werd meteen ook heftig gereageerd door tegenstand­ers. Bovendien is hij nu ex-president. Maar hij blijft, ondanks zijn nederlaag, de onbetwiste zwaargewic­ht van de Republikei­nse partij. Met “tientallen miljoenen” gebruikers zal zo’n netwerk nog altijd veel kleiner zijn dan Facebook (ruim 2 miljard) of Twitter (meer dan 200 miljoen). De sociale netwerken die op korte termijn het meest te vrezen hebben van de nieuwkomer zijn waarschijn­lijk juist Gab en Parler. Of Trump vanuit zijn nieuwe stek opnieuw de publieke conversati­e kan domineren, zal moeten blijken. Trump moet ook rekening houden met Apple en Google. Apple zei in januari, toen het Parler tijdelijk bande, dat het geen plaats wil bieden aan “dreigingen met geweld en illegale activiteit­en”. Een sociaal netwerk van Trump zal dus strenger moeten modereren dan Parler in januari deed. Intussen lijkt het niet uitgeslote­n dat Trump weldra zijn comeback maakt op Facebook, en misschien staat de deur zelfs bij Twitter nog op een kier. Facebook heeft de schorsing van Trump voorgelegd aan zijn toezichtsr­aad, een nieuw orgaan met experts die een bindende uitspraak kunnen doen over de moderatie van het sociale netwerk. De raad heeft drie maanden om te beslissen of de schorsing terecht was en moet worden voortgezet. De uitspraak wordt in april verwacht. Ook Twitter lijkt een slag om de arm te houden. Vorige week startte het bedrijf een publieke bevraging over hoe het moet omgaan met de tweets van wereldleid­ers. Twitter belooft ook dat het experts uit verschille­nde hoeken zal raadplegen.

 ?? FOTO AFP ?? Een nieuw netwerk met Trump als trekpleist­er zou volgens zijn entourage “tientallen miljoenen gebruikers” lokken, en dat lijkt niet onrealisti­sch.
FOTO AFP Een nieuw netwerk met Trump als trekpleist­er zou volgens zijn entourage “tientallen miljoenen gebruikers” lokken, en dat lijkt niet onrealisti­sch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium