Het Belang van Limburg

Europa geeft China duwtje, Peking geeft oorveeg terug

- Giselle Nath

Met sancties wilde de Europese Unie tonen dat het de Chinese misbruiken in Xinjiang niet laat passeren. Maar Peking slaat snoeihard terug. “China toont de hele wereld dat wij als voetmat te behandelen zijn.”

De Europese Raad van Buitenland­ministers kwam gisteren met sancties tegen vier Chinese bestuurder­s en een bouwbedrij­f, vanwege hun rol bij de mensenrech­tenschendi­ngen in Xinjiang. Dat is de westelijke provincie waar China Oeigoerse moslims willekeuri­g arresteert en burgerrech­ten ontneemt. Concreet mogen de vier en hun familie niet naar hier reizen of tegoeden deponeren in Europese banken.

Sinds vorige week wordt in de Europese wandelgang­en gesproken over “het einde van de naïviteit”, en “de eerste sancties tegen China in drie decennia”. Gisteren ebde dat enthousias­me snel weg. China sloeg hard terug met zware sancties voor een tiental Europarlem­entsleden en voor de 27 ambassadeu­rs in het Europese Politiek en veiligheid­scomité dat het buitenland­s beleid in crisissitu­aties uittekent. Bovendien belooft Peking elke instelling of elk bedrijf dat zich affilieert met de gesanction­eerden, van zijn markt te gooien. “De EU sanctionee­rt misdaden, China sanctionee­rt meningen tot in het buitenland”, zegt Chinakenne­r François Godement in een tweet.

Voetmat

China’s antwoord is nog alarmerend­er in het licht van waar de 27 lidstaten het maar over eens geraakten. Niet alleen is het aantal gesanction­eerden klein, de sancties komen laat in vergelijki­ng met die van de VS en het Verenigd Koninkrijk. Maar vooral: ze treffen niet de grootste vis in Xinjiang. Dat is Chen Quanguo, de partijsecr­etaris van die provincie. Hij kwam immers met de totaalvisi­e over “de deradicali­sering” die Xinjiang nodig had. Lees: het opbouwen van detentieka­mpen. Maar Chen is het kruim van de politieke elite: een persoonlij­ke vriend van president Xi Jinping, deel van het 25-koppige Politburea­u, en hoger in de hiërarchie dan de Chinese minister van Buitenland­se Zaken. Wou de EU haar vingers niet branden aan een man die waarschijn­lijk de komende jaren Xi zal adviseren?

“Ik ben niet verbaast, maar wel geshockeer­d door China’s respectloo­sheid”, zegt Assita Kanko (N-VA), Europarlem­entslid en als lid van het subcomité voor mensenrech­ten ook gestraft. “China toont de wereld dat wij als een voetmat te behandelen zijn. De EU moet de relatie, ook qua handel, fundamente­el herdenken.”

 ?? FOTO RTR ?? Wereldwijd groeit het protest tegen de Chinese behandelin­g van Oeigoerse moslims.
FOTO RTR Wereldwijd groeit het protest tegen de Chinese behandelin­g van Oeigoerse moslims.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium