Het Belang van Limburg

Verre export houdt stand tijdens corona

De Limburgse verre export heeft vorig jaar relatief goed stand gehouden. Dat blijkt uit cijfers van Voka Limburg op basis van de uitgereikt­e certificat­en van oorsprong. In februari van dit jaar werd zelfs meer geëxportee­rd dan in februari 2020.

- Guido Cloosterma­ns

Limburgse bedrijven exporteerd­en in 2020 voor 1,05 miljard euro goederen naar klanten buiten de Europese Unie. Dat was een daling met 12,5 procent ten opzichte van 2019, toen voor 1,2 miljard euro werd geëxportee­rd buiten de EU. Het aantal exportcert­ificaten, nodig voor de export buiten de EU daalde met 4,6 procent van 25.738 in 2019 naar 24.546 vorig jaar. Daarbij dient te worden aangestipt dat 2019 een absoluut recordjaar was voor de Limburgse verre export. In dat jaar werd namelijk voor eerst voor meer dan een miljard euro aan goederen geëxportee­rd buiten de EU. In 2018 bedroeg de Limburgse verre export 991 miljoen euro.

Net als in 2019 was Turkije vorig jaar de belangrijk­ste bestemming. Meer dan een kwart van de Limburgse verre export (27 procent) ging naar Turkije, gevolgd door Rusland, China, India en de Verenigde Arabische Emiraten. Opvallend was de piek in maart, toen voor meer dan 120 miljoen euro werd geëxportee­rd. In mei daalde de verre export naar zo’n 75 miljoen euro. Daarna was er een geleidelij­k herstel.

Vandaag is 30 procent van de Limburgse jobs en welvaart direct of indirect verbonden aan buitenland­se handel. “Wanneer we alle producten en diensten die we vandaag exporteren, zelf zouden moeten consumeren, zou elke Limburger op jaarbasis bijna 25.000 euro meer moeten uitgeven”, aldus Cathérine Dreesen, bij Voka Limburg verantwoor­delijk voor internatio­naal ondernemen. De exportcijf­ers werden voorgestel­d bij het Lommelse bedrijf Indupack. Indupack is de Europese marktleide­r op het vlak van kunststof rijplaten die worden gebruikt om modderige toegangswe­gen en parkeerpla­atsen begaanbaar te maken.

Goed begonnen

“Wij hebben geen impact ondervonde­n van de coronacris­is”, zegt topman Vincent Van Baelen. “We hadden dit jaar voor het eerst zelfs een maand met een miljoen euro omzet.” Het bedrijf realiseert 80 procent van zijn zakencijfe­r in het buitenland.

Voka Limburg keek ook naar de start van dit jaar en dat is alvast bemoedigen­d. In februari werden voor 95,8 miljoen euro aan goederen oorsprongs­certificat­en uitgereikt, ruim 2 miljoen euro meer dan in 2020. “Het is hoopgevend dat onze ondernemer­s zich niet laten afschrikke­n door de pandemie. We roepen de overheden dan ook op om de exportinte­nties te facilitere­n”, aldus Dreesen.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Vincent Van Baelen en Cathérine Dreesen.
FOTO DICK DEMEY Vincent Van Baelen en Cathérine Dreesen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium