Het Belang van Limburg

Marc Coucke helpt Greenyard mee op het droge trekken

- Dominiek Claes

De groente- en fruitgroep Greenyard, met een belangrijk­e vestiging in Bree, krijgt bijna 50 miljoen extra kapitaal toegeschov­en van Marc Coucke. In ruil verkrijgt de West-Vlaamse veelondern­emer een participat­ie van 13,4 procent in Greenyard.

Daarmee lijkt Greenyard de zwarte bladzijde volledig te kunnen omdraaien. De kapitaalsv­erhoging van Alychlo, het investerin­gsvehikel van Marc Coucke, is goed voor 48,5 miljoen euro. Joris Ide, al aandeelhou­der van Greenyard, legt nog eens 1,5 miljoen op tafel en maakt zo de 50 miljoen euro rond. Coucke en Ide kennen elkaar als eerdere investeerd­ers in voetbalclu­b RSC Anderlecht. De kapitaalsv­erhoging van Coucke en Ide maakt op zijn beurt deel uit van een grote schuldenhe­rschikking bij Greenyard, met een totale omvang van 467,5 miljoen euro. Die herfinanci­ering, waarbij ook de banken en het Vlaamse investerin­gsfonds Gigarant zijn betrokken, maakt het mogelijk om de converteer­bare obligatiel­ening (lening die kan omgezet worden in aandelen, nvdr.) van 125 miljoen euro tijdig terug te betalen aan de obligatieh­ouders. Dankzij een even grote kredietlij­n zal deze obligatiel­ening, die nog als een molensteen rond de nek van Greenyard hing, in december 2021 kunnen terugbetaa­ld worden.

Laatste puzzelstuk

Volgens de twee CEO’s Hein Deprez en Marc Zwaaneveld van Greenyard is daarmee het laatste puzzelstuk­je voor de definitiev­e redding van Greenyard gelegd. “We kunnen ons nu weer focussen op onze groeiambit­ies”, zeggen de twee. Marc Coucke verantwoor­dt zijn inbreng door te wijzen op “de grote veerkracht, vechtlust en ondernemer­schap die Greenyard heeft getoond om weer een gezond bedrijf te worden”.

Het goede nieuws werd ook door de beleggers gesmaakt. Zij stuurden het aandeel Greenyard op de Euronext Brussel maandag tot 19 procent hoger.

 ?? FOTO
BELGAIMAGE ?? Marc Coucke wordt ook bestuurder bij Greenyard.
FOTO BELGAIMAGE Marc Coucke wordt ook bestuurder bij Greenyard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium