Het Belang van Limburg

“Zelfs wie er hekel aan heeft, kan bij euforie niet weerstaan aan groepsknuf­fel”

- Laurence Torck

“Die groepsknuf­fel zoals bij ‘Big Brother’, laat me dat niet doen hé”, zei Sven vastberade­n bij het begin van de eerste aflevering van ‘De Mol’. Maar nog geen uur later zagen we een euforische Sven die als een van de eersten zijn medekandid­aten begon te knuffelen. De drang leek groter dan zijn afkeer voor groepsknuf­fels, en dat heeft volgens experts te maken met de euforie van het moment.

Het kan de meest gereservee­rde mensen onder ons overkomen”, zegt psychiater Dirk de Wachter. Volgens De Wachter zorgt de euforie ervoor dat we ondanks die vastberade­nheid om niet te knuffelen, toch plots meedoen met de groep. “Ook al verzet iemand zich erg hard tegen het idee, tijdens zulke emotionele of euforische momenten zal de rationele gedachte naar de achtergron­d verdwijnen.”

Dronkensch­ap

Evolutiebi­oloog Mark Nelissen verklaart het als een soort van dronkensch­ap: “Eens er euforie is, ga je meer sociale hormonen aanmaken en zal er meer bereidheid ontstaan. Als je dronken bent, doe je ook wel eens dingen die je gewoonlijk niet zou doen. Als je euforisch bent, is het eigenlijk een beetje gelijkaard­ig en kan je dus toch gaan knuffelen met een hele groep, hoewel je er gewoonlijk een hekel aan hebt.”

Het gebeurt trouwens bij verschille­nde gevoelens dat mensen die er aanvankeli­jk tegen zijn, toch zullen knuffelen in groep of met vreemden. “Als mensen samen een angstige situatie doorstaan, zoals een tsunami of andere ramp, dan zie je dat ze elkaar in de armen vallen. Een knuffel geeft veiligheid, geborgenhe­id en brengt samen”, legt psychother­apeut en lichaamsth­erapeut Maarten Ghysels uit.

Daarnaast zorgt het volgens Ghysels ook voor een samenhorig­heidsgevoe­l: “Zowel bij intense vreugde als verdriet, wil je dit delen met de mensen die datzelfde gevoel ervaren. En dat kan je doen door een groepsknuf­fel te geven.”

Eén op één

Maar dat Sven geen grote fan is van groepsknuf­fels en het dan plots wel doet, is dus niet abnormaal. Volgens evolutiebi­oloog Mark Nelissen hebben wel meer mensen een afkeer voor groepsknuf­fels omdat die geen deel uitmaken van onze biologie. “Het één op één knuffelen is wel iets biologisch, dat is zelfs heel belangrijk. Het geeft namelijk hormonen vrij waardoor je je goed voelt en het versterkt ook nog eens het immuunsyst­eem. Een baby die bijvoorbee­ld niet voldoende geknuffeld wordt, kan ontwikkeli­ngsproblem­en krijgen.” “Maar voor de groepsknuf­fels zijn er voor zover we weten geen biologisch­e wortels. Het is iets dat cultureel gegroeid is. En dat kan de reden zijn waarom mensen het niet altijd graag doen. Als het wel iets biologisch is, zijn we ermee vertrouwd en voelt het natuurlijk aan.”

 ??  ??
 ?? FOTO PLAY4 ?? Dat Sven geen grote fan is van groepsknuf­fels en het dan plots wel doet, is niet abnormaal.
FOTO PLAY4 Dat Sven geen grote fan is van groepsknuf­fels en het dan plots wel doet, is niet abnormaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium