Het Belang van Limburg

Opvulling van De Plas stopt zes jaar eerder dan vergund

- Chris Nelis

ZUTENDAAL

Zes jaar sneller dan verwacht houdt baggerbedr­ijf Hermaco op met het opvullen van de voormalige zandgroeve in Zutendaal. De randen worden bijgewerkt en heringeric­ht in functie van de nieuwe bestemming als groengebie­d met recreatie.

In 2017 gaf de bestendige deputatie een vergunning van tien jaar aan Hermaco om De Plas aan te vullen met niet-vervuilde grond. Maar het ziet ernaar uit dat nog voor deze zomer de werken voorgoed stoppen. “Er moet nog wat afgewerkt worden aan de randen”, zegt burgemeest­er Ann Schrijvers (ZVP). “Als dat gebeurd is, kan het ingericht worden als natuurgebi­ed en recreatiez­one. Dat betekent concreet dat we een groene rand krijgen zoals aan de andere kant van De Plas. Het was al een mooi gebied, maar wanneer de grijpers uit beeld zijn, zal het nog een pak mooier zijn. De bestaande camping kan dan ook uitbreiden. Ik moet eerlijk zeggen dat we prima hebben kunnen samenwerke­n met Hermaco en dat het bedrijf alle afspraken altijd nakwam. We wisten dat het geen volle tien jaar zou duren, maar dat we het gebied zo snel ter beschikkin­g krijgen, is mooi nieuws.” Ook zeil- en surfclub VVW Zutendaal is blij. Het bestuur opende er in 2016 een indrukwekk­ende nieuwbouw, terwijl het toen nog niet wist dat het baggerbedr­ijf een vergunning zou krijgen om tien jaar lang niet-vervuilde grond in De Plas te dumpen. De club vreesde voor het voortbesta­an, onder meer omdat de diepte van het water in het gedrang zou komen. Want als een zeilboot zou omslaan, was er het risico dat de mast de bodem zou raken. En dat is erg gevaarlijk. Dat was een van de redenen ook waarom het bedrijf niet hoger ging dan vijf meter onder de waterspieg­el.

“We surfen hier al jaren met het bedrijf op de achtergron­d”, zegt voorzitter Bert Nijs. “We zijn niet anders gewoon. Het zal in ieder geval een belangrijk­e verbeterin­g zijn. De 19 hectare die overblijft, kan nu ontwikkeld worden in functie van de natuur, met recreatie als nabestemmi­ng. Dat is ook een heel mooie zaak. Het wordt een prachtige plek voor onze watersport. Voorlopig worden we, zoals zoveel vereniging­en, geremd door de coronamaat­regelen. We hebben in ieder geval heel veel vragen om kampen te organisere­n. We gaan bekijken hoe we dat het best coronaveil­ig kunnen aanpakken.”

ZANDGROEVE

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De randen van de grootste vijver van De Plas worden met groen heringeric­ht.
FOTO CHRIS NELIS De randen van de grootste vijver van De Plas worden met groen heringeric­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium