Het Belang van Limburg

MAASMECHEL­EN

- Mark Dreesen

Van de oude SintChrist­offelkerk is eigenlijk enkel het koor bewaard gebleven. “In 1906, toen deze kerk werd afgebroken, beslisten de inwoners om het koor toch te behouden”, vertelt Vandeurzen. “Nu staat dit koor uit de 15de eeuw centraal op het dorpsplein tussen de Kerkstraat, Davidstraa­t en Pelsstraat. De sierlijke kerkhofmuu­r staat er ook nog en de beschermde pastorij geeft nog meer karakter aan dit pleintje.” Tot 1963 deed het koor dienst als kapel. Daarna was het een hoogspanni­ngscabine tot 2012.

Vogels

De restaurati­eplannen zijn al 20 jaar oud en de noodzaak werd met de jaren groter. “De mergelblok­ken waaruit de buitenmure­n zijn opgetrokke­n, zijn zwaar aangetast”, weet architect Rozemarijn Bormans. “Maar het koor zelf staat er nog stevig bij, zo is gebleken uit stabilitei­tsonderzoe­k. Omdat ik zelf van Opgrimbie ben en als kind rond deze kerk gespeeld heb, ben ik trots dit patrimoniu­m te mogen bewaren.” “De muren hebben veel geleden”, beaamt Maurice Didden, raadgever van de kerkfabrie­k. “Er zijn meerdere holten in de buitenmure­n en zelfs een scheur van boven tot onder. Mooi is wel dat in die holten diverse soorten vogels wonen.”

Ook binnenin zal er gerestaure­erd worden. “De muurschild­eringen die verstopt zaten achter het pleisterwe­rk dateren uit de 15de eeuw en zijn fascineren­d”, zegt architect Bormans. “Ook de gewelfde plafonds en originele vloertegel­s zijn nog intact.” De totale renovatie van het oude kerkkoor is begroot op 250.000 euro, waarvan 80.000 euro wordt betoelaagd.

Dorpsplein

Als de restaurati­e klaar is, wordt dit bouwwerk een blikvanger voor de omgeving. “Oude landkaarte­n geven aan dat het centrum van Opgrimbie vroeger rond deze kerk lag. Het is een symbool van onze oorsprong”, zegt Vandeurzen. “Voorlopig richten we dit pand in als een open ruimte waar men kan vergaderen of tentoonste­llingen kan inrichten.

Zelfs yoga of tai chi kan. Het kerkhof rondom de kerk wordt heraangele­gd met behoud van enkele grafstenen als herinnerin­g aan de oorspronke­lijke bestemming. Verder willen we deze site inrichten als een open park met veel groen, bankjes en verlichtin­g. En er komt een infobord met de geschieden­is van deze kerk. Er lopen ook onderhande­lingen om rond dit koor wandelwege­n aan te leggen in de richting van het huidige centrum van Opgrimbie en OudRekem.”

 ?? FOTO MMD ?? Michel Vandeurzen (links) en Maurice Didden zijn blij dat het koor in Opgrimbie na 20 jaar gerestaure­erd kan worden. Inzet: onder het pleisterwe­rk werden muurschild­eringen gevonden.
FOTO MMD Michel Vandeurzen (links) en Maurice Didden zijn blij dat het koor in Opgrimbie na 20 jaar gerestaure­erd kan worden. Inzet: onder het pleisterwe­rk werden muurschild­eringen gevonden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium