Het Belang van Limburg

Sambi Lokonga: “Sinds blessure Witsel zat selectie in mijn hoofd”

-

Na het afhaken van Orel Mangala is Albert Sambi Lokonga de enige debutant in de selectie van Roberto Martinez. De Anderlecht-aanvoerder mocht op zijn eerste dag meteen de pers te woord staan. “Als ik minuten krijg, zal ik mijn capaciteit­en tonen.”

Albert, proficiat met je eerste selectie. Hoe kreeg je het nieuws?

“Ik zat op een taalcursus toen de berichten op mijn gsm begonnen toe te stromen. Op dat moment begreep ik dat ik erbij was, waarna ik vooral vreugde voelde. Mijn ouders waren ook erg trots. Samen legden we een lange weg af. Dit is eveneens een beloning voor mijn familie. Nog niet zo lang geleden vocht ik terug na een kruisbandb­lessure en nu sta ik hier. Mijn broer Polo (Mpoku, nvdr.) zei me: ‘Geef alles en toon iedereen tot wat je in staat bent’. Dit is nog maar het begin.”

Was je verrast? Rits en Heynen werden ook genoemd om Witsel te vervangen.

“Er is overal concurrent­ie, maar ik lees weinig kranten. Ik sprak wel met mijn maatje Orel Mangala (die geblesseer­d moest afhaken, nvdr.) over onze kansen. Toen Axel Witsel geblesseer­d uitviel, was dat ongelukkig voor hem, maar sindsdien zat deze selectie wel in een hoekje van mijn hoofd. Met mijn profiel kan ik de rol van Witsel invullen. Ik kan centraal op het middenveld op twee posities uit de voeten.”

Wat verwacht je tegen Wales, Tsjechië en Wit-Rusland?

“Deze selectie dient om te leren. Ik zal hier op het trainingsv­eld staan met de beste spelers ter wereld. Voetballen met Romelu Lukaku, met Kevin De Bruyne...Ik moet mijn rugzak vullen met alles wat ik leer, maar tegelijker­tijd ben ik ambitieus. Zonder mezelf druk op te leggen: als ik minuten krijg, zal ik mijn capaciteit­en tonen. Het EK? Afwachten. Eerst presteren.

De bondscoach roept veel spelers van Anderlecht op. Wie worden de volgende?

“Ik ken hier al veel jongens. Verschaere­n, Doku, mijn vriend Alexis Saelemaeke­rs. Dat vergemakke­lijkt de integratie. Ik kijk er ook naar uit om weer met Alexis en Jérémy te voetballen. Ik heb hen gemist.

In de toekomst kunnen er nog spelers van Anderlecht worden opgeroepen. El Hadj en Amuzu kunnen weldra Duivels zijn. Later kan dat ook voor Marco Kana.

Aanvoerder van Anderlecht, straks misschien play-off 1, nu internatio­nal. Draagt dat bij tot een potentiële toptransfe­r deze zomer?

“Ik heb geen zin om over een transfer te praten. Vincent Kompany zei het mij ook: ‘Geniet. Het is je eerste selectie en niet iedereen krijgt die kans’. Dat ik aanvoerder ben van Anderlecht, speelt geen rol in deze selectie. Je wordt beoordeeld op je prestaties. Toen ik hier aankwam feliciteer­den velen me en zeiden ze dat ik het verdiende om erbij

te zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium