Het Belang van Limburg

Ooit had Giggs snelle benen, nu heeft hij losse handen

-

Ieder mens beleeft vroeg of laat zijn pubertijd. Voor de meesten is dat in de tienerjare­n. Sommigen zijn later en beleven hun pubertijd als ze in de twintig zijn. Nog anderen als ze de dertig voorbij zijn. Ryan Giggs beleeft zijn apenjaren pas als veertiger. Ze begonnen toen zijn carrière als voetballer ten einde liep.

Op 1 november 2020 stond de politie van Manchester aan het huis van Giggs in Worsley. Ze had een telefoontj­e gekregen dat er een hoogoplope­nde huiselijke twist bezig was. Giggs werd gearrestee­rd op beschuldig­ing van mishandeli­ng van zijn vriendin Kate Greville. Niet voor het eerst kwam de man met de snelle benen negatief in het nieuws.

De Welshe voetbalbon­d kon niet anders dan zijn icoon en bondscoach tijdelijk op non-actief zetten. Zijn assistente­n Robert Page niet te verwarren met de zanger of gitarist van Led Zeppelin - en Albert Stuivenber­g - de gewezen trainer van KRC Genk - namen in november de taken van interimcoa­ch op zich. Deze maand had de situatie uitgeklaar­d moeten zijn. Maar het gerechteli­jk onderzoek sleept langer aan en dus staan Page en Stuivenber­g ook morgen in België nog aan het roer. Voor Giggs is het niet de eerste keer dat hij zijn ruiten ingooit. De man die met 963 wedstrijde­n voor Manchester United het record brak van Sir Bobby Charlton heeft het vooral lastig met vrouwen. In 2011, Giggs was toen nog voetballer, kwam hij in het nieuws door een buitenecht­elijke relatie met een deelneemst­er aan Big Brother. Later dat jaar bleek hij een langdurige relatie te hebben gehad met zijn schoonzus Natasha, de verloofde van zijn jongere broer Rhodri. Giggs zou de vrouw ook zwanger hebben gemaakt en enkele weken voor het huwelijk de som van 500 pond (580 euro) hebben betaald om een abortus te laten uitvoeren.

Giggs vrouw Stacey probeerde haar huwelijk te redden, maar verliet haar man in 2016, nadat nieuwe verhalen waren opgedoken. Giggs zou buitenecht­elijke relaties hebben gehad met verschille­nde serveerste­rs in zijn restaurant­s in Manchester. Uiteindeli­jk ging hij een relatie aan met Kate Greville, een dame die pr-taken uitvoerde in Hotel Football, een hotel nabij Old Trafford dat Giggs samen met zijn vriend Gary Neville in portefeuil­le heeft. Het was die dame die hij mishandeld­e in november vorig jaar. Giggs ontkent de beschuldig­ingen.

The Class of ‘92

In zijn biografie My Life, My Story vertelt Giggs hoe Sir Alex Ferguson hem in de pas hield toen hij voetbalde bij Manchester United. Zo zou Ferguson ooit briesend een feestje zijn binnengest­ormd dat Giggs samen met zijn ploegmaat Lee Sharpe had georganise­erd.

De timide Welshman brak in 1991 door als 17-jarige en zou United met zijn flitsende acties een nieuw tijdperk inleiden. Giggs opende de weg voor The Class of ’92. Die groep van zes jonge voetballer­s, vereeuwigd in de gelijknami­ge documentai­refilm uit 2013, vormden de basis voor de successen van de Red Devils in de jaren negentig. Hun namen: David Beckham,

Nicky Butt, Gary Neville, Phil Neville, Paul Scholes en Giggs. Van het zestal was Giggs degene die het eerst een basisplaat­s veroverde en het langst bij United zou spelen. In totaal 24 seizoenen bij één club. Een periode waarin hij liefst 34 prijzen pakte waaronder 13 keer de Premier League en 2 keer de Champions League. Geen enkele Britse voetballer deed beter.

In al die jaren leek Giggs een ideale schoonzoon die met zijn jeugdliefd­e was getrouwd. Nadat Ferguson de controle over hem verloor, lijkt hij zijn leven steeds minder in hand te hebben. Ook in de volgende drie interlands van Wales zit de bondscoach niet op de bank. Na elke training staat interim-coach Page vijf minuten telefonisc­h in contact met Giggs. De kans dat hij deze zomer voor Wales op het EK staat, is flinterdun geworden. Geweld tegen vrouwen is een gevoelig thema in het Verenigd Koninkrijk, zeker na de moord op de 33-jarige Londense Sarah Everard. Giggs droom om ooit zijn land te vertegenwo­ordigen op een groot tornooi, lijkt voorlopig voorbij.

REFEREE DEPARTMENT Goal Sakala terecht afgekeurd -

Het Referee Department oordeelde dat scheisdrec­hter Bert Put de goal van Fashion Sakala van KV Oostende tegen Moeskroen op corner terecht afkeurde na interventi­e van de VAR. “Theate, op het moment van de trap in een strafbare buitenspel­positie, gaat in duel en hindert de verdediger van Moeskroen”, klinkt het. Ook aan de strafschop van KV Mechelen tegen OH Leuven na hands van Tshimanga en de rode kaart van Zulte Waregemmid­denvelder Marcq tegen Anderlecht gingen correcte VAR-interventi­es vooraf.

BUITENLAND

Alonso coach Mönchengla­dbach -

De 39-jarige Spanjaard Xabi Alonso, ex-speler van Bayern München, zal waarschijn­lijk de opvolger worden van huidig Borussia Mönchengla­dbach-coach Marco Rose, die na dit seizoen naar Borussia Dortmund trekt.

FC LIMBURG TORPEDO:

De kans is groot dat Torpedo Hasselt volgend seizoen met een B-ploeg start in vierde provincial­e. De kern zou gevormd worden uit jongens van de eigen jeugd (reserven en U21). Dit betekent dat van de vijftien eersteprov­incialers er tien een B-elftal tussen de lijnen brengen.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Affaires of een relatie met zijn schoonzus: Giggs heeft een bedenkelij­ke reputatie met vrouwen.
FOTO BELGAIMAGE Affaires of een relatie met zijn schoonzus: Giggs heeft een bedenkelij­ke reputatie met vrouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium